Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   04 HAZİRAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

 

Doğum yapan işçiye maaş ödenir mi?

 

Okurumuz T. Gül, “Yarın itibariyle doğum yapmış olacağım. İşyerimden maaş alamayacağımı söylediler. Fakat başka yerlerde çalışan ve doğum yapan arkadaşlarım maaşlarını kesinti olmadan almışlar. Bu durum işyerinin inisiyatifinde mi? Yoksa yasal bir hakkım var mı?” diyor.

Değerli okurum, SSK‘lı annelere normal şartlarda doğum nedeniyle çalışmadıkları sürelerde işyerlerince herhangi bir ücret ödenmez.

SSK’lı annelere, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için, ortalama günlük kazancının üçte ikisi oranında geçici iş göremezlik ödeneği almaktadır. SGK tarafından doğum nedeniyle ödenecek bu tutar yaklaşık olarak işyerinden aldığı net ücret kadar olmaktadır.

Ancak bazı işyerlerinde, işçinin ücreti tam ödenerek SGK’dan aldığı istirahat parası işverene verilmektedir. Bu da mümkün olmakla birlikte, tüm işverenleri bu şekilde işlem yapmaya zorlamak doğru değildir. İşyerlerinin genel uygulaması rapor döneminde SGK’dan istirahat parası alınması ve işyerinden rapor süresince ücret ödenmemesi şeklindedir.

RESUL KURT/STAR

 

04.06.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.