Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   06 HAZİRAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Bilanço kalemlerini düzeltmek için son fırsat

 

Kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen 6111 Sayılı Kanun'un getirdiği avantajlardan faydalanmak için mükelleflerden büyük talep geldi.

Kesinleşmiş vergi borcu olan veya geçmiş yıllara ilişkin matrah ve vergi artırımında bulunmak isteyenler 31 Mayıs gece 24'e kadar vergi dairelerine akın etti.

Gelir İdaresi mükelleflerin başvurularını rahatça yapabilmeleri için 31 Mayıs tarihinde gece yarısına kadar tüm vergi dairelerini açık tuttu.

31 Mayıs tarihinde başvurusu biten kolaylıklar dışında süresi 30 Haziran 2011 tarihinde bitecek bir takım düzenlemeler de var. Torba Kanun'da yer alan ve süresi 30 Haziran itibarıyla bitecek olan Bilanço kalemlerinin düzeltilmesine ilişkin hususlar şöyle;

- Kasada fiilen yer almayan ancak 31.12.2010 tarihli bilançoda görünen tutarlar,

- Ortaklardan alacaklar hesabında olarak görünmekle birlikte fiilen olmayan alacaklar,

- Kayıtlarda yer almakla birlikte fiilen bulunmayan emtialar,

- İşletmelerde mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar.

Bu düzeltmeler sayesinde mükellefler, geçmiş yıllardan kaynaklanan birtakım uyumsuzluklarını düzeltmiş olacaklar. Bu hususlara ilişkin başvuruların ve düzeltmelerin 30 Haziran 2011 tarihine kadar yapılması gerekiyor.

Mevcut olmayan kasa ve ortaklardan alacakların beyanı

Bilanço esasına göre defter tutan Kurumlar Vergisi mükellefleri, 31.12.2010 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutlarını ve ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlarını 30 Haziran 2011 tarihine (bu tarih dahil) kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebilecekler. Beyanda bulunan mükellefler, beyan edilen tutarlar üzerinden % 3 oranında vergi hesaplayacak ve hesaplanan vergiyi beyanname verme süresi içinde ödeyecekler.

Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtiaların beyanı

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine; kayıtlarında yer aldığı halde işletmelerinde mevcut olmayan emtialarını, 30 Haziran 2011 tarihine (bu tarih dahil) kadar fatura düzenlemeleri ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle fiili duruma uygun hale getirmeleri imkanı verildi. Faturalanan ve yasal defterlere kaydedilen emtia ile ilgili işlemler, normal satış işlemlerinden bir farklılık arz etmemekte. Faturada emtianın tabi olduğu oranda KDV hesaplanacak ve ilgili dönem beyannamesine dahil edilecek. Satış hâsılatı yıllık Gelir veya Kurumlar Vergisi matrahının hesaplanmasında da dikkate alınacak.

İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların beyanı

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları yasal kayıtlarına intikal ettirmek suretiyle, kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmelerine imkân sağlandı. Teslimleri genel orana (%18) tabi makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden %10 oranı, teslimleri indirimli orana (%1, %8) tabi makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden ise tabi oldukları oranın yarısı esas alınmak suretiyle KDV hesaplanacak.

Düzenleme, bütün Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerini kapsamakta. Uygulama kapsamına; serbest meslek erbabı, ferdi ticari işletmeler, adi ortaklıklar, kolektif şirketler, adi komandit şirketler ile sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları dahil bulunmakta.

Beyanname ve ekindeki envanter listesi ile, en geç 30 Haziran 2011 tarihine (bu tarih dahil) kadar vergi dairesine verilecek. Tahakkuk edecek vergi de aynı süre içinde ödenecek.

Emtialar için beyan edilerek ödenen KDV'nin iadesi

30 Haziran 2011 tarihine kadar beyan edilip, üzerinden KDV'si ödenen emtiaların ihraç veya diğer iade hakkı tanınan işlemlerde kullanılması halinde ödenen KDV mükellefe iade konusu yapılabilecek. Kanun gereği bu imkândan faydalanan mükelleflerin vergisel olarak herhangi bir yük üzerinde kalmayacak. Emtialar için geçerli olan bu durum makine teçhizat ve demirbaşlar için ödenen KDV için söz konusu değil.

İsmail KÖKBULUT
ikokbulut@bugun.com.tr
Bugün gazetesi

 

06.06.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.