Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   08 HAZİRAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Bağ-kur'lunun primlerini çalışan işçileri belirliyor

 

1.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı SS ve GSSKanununa göre 4-1(b) dediğimiz Bağ-Kur'lu sigortalılar işyerlerinde hizmet akdi ile çalışan 4-1(a)'lı işçilerinden daha düşük prim ödeyemeyeceklerdir.
Bununla ilgili yasal düzenlemeyi incelediğimizde; 5510/80.Maddesinde
4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançları aşağıdaki şekilde belirlenir.
b) Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz.

Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın primi, 89 uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir.
Kanunun ilgili maddesine dayanılarak 4-1(b)'linin Sigorta Müdürlüklerine ödeyeceği sigorta matrahını işçisi tarafından belirleniyor.
28.08.2008 tarihli SSİY bu konuyla ilgili olarak 104.Maddesinde Kanunda yazılı ifadelere yer verilmiştir.
28.09.2008 Tarihli yayınlanan tebliğ de 4(a) ve 4(b) Prime Esas Kazançlarının belirlenmesi ile ilgili maddelerde kanuni tanımlamaya yer verilmiştir.
12.05.2010 Tarihinde yayımlanan SSİY ile 28.08.2008 tarihli SSİY mülga olmuştur.Yeni tarihli yayımlanan yönetmelik incelendiğinde kanunda var olan hükümlerden olan Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz ibaresine yer verilmediğini görmekteyiz.(Bakınız:12.05.2010 Tarihli SSİY-98.Maddesine)
Bu şekli ile yayınlanmış bugüne kadar da herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.Böyle önemli bir maddenin bir önceki mülga edilen yönetmelikde dahi sonradan yapılan değişiklikleri içererek yayınlanmasına rağmen, yeni yönetmelikte yayınlandığı tarihten bu yana üstünden bir yıllık süre geçtiği halde kanunun bu maddesinin bulunmaması ilginç gelmektedir.
SSİY hazırlanmasındaki asıl amaç hem Kurum mensuplarına hemde işverenlere kanun yorumlanmasında bir rehber olması niteliği ile hazırlanır ve RG yayımlanarak yürürlüğe girer.
Küçük bir ayrıntı olmasına rağmen bir çok Bağ-Kur'lu mükellef bu zorunlu yüksek sigorta primi ödemesinden şikayetçidir.
Bu uygulama için Kanunda herhangi bir ayrım olmamasına rağmen yorumlamayla Gelir Vergisi Mükellefi olan Esnafa öncelikle uygulanmaktadır.
Tüzel Kişi Ortaklığı olan şirketler ise ortaklık payı gerekçesi ile bu uygulamaya Kurum nezdinde itiraz etmektedirler.
Küçük esnaf diye tabir ettiğimiz bir çok sanat erbabı genelde atölyelerinde üç yada beş kişi çalıştıran Gerçek Usulde Vergi mükellefidirler.
Örneğin bu tarzda çalışan bir esnafın atölyesinde işçisine 1500 TL APHB Sigorta Prim matrahını bildirdiğinde kendisi içinde 1500 TL az olmayacak şekli ile 4-1(b) matrah bildirme zorunluluğu doğmuştur.
Bildirmediği taktirde Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın primi, 89 uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir hükmü gereğince cezalandırılacaktır.
Bu kelepçeden kurtulmak isteyen birçok esnaf %5 prim teşvikini kaybetme riskini de göze alarak asgari ücret işçilik beyanına zorlanmaktadır.
Son prim yapılandırılmasını takip ettiğimizde genelde başvurular küçük esnaf dediğimiz kesim tarafından yapılmıştır.
Kanun koyucu yanında çalıştırdığı işçiye yüksek maaş veren esnafın kendi primini basamaklandırma sistemi ortadan kalkdığı için düşük gösterir endişesiyle böyle bir uygulamaya gitmiştir.Günün sonunda elbette fazla prim beyan esası sigortalı lehinedir.Fakat gün gelip primleri için yapılandırma yapanları bazen bu rakamları bile ödeyememe riski ile karşı karşıya bırakmaktadır.
Sosyal Güvenlik ilkesini savunanlar için daima şu sözün arkasında dururlar, nimet külfet dengesinde maaş alma esasında fazla prim ödeselerdi fazla emekli maaşı alacaklardı.
Fakat 01.10.2008 tarihinden sonra Bağ-Kur emekli maaşlarında bir iyileştirme olmamasından dolayı birçok Bağ-Kur'lu 01.03.2011 tarihinden itibaren 5510/53.Maddesinin can simitine sarılarak SSK emekli olmak istiyorlar.
Gerçek Usulde Gelir Vergisi Mükellefleri bu prim uygulaması ile haksız bir uygulamayla karşı karşıya bırakılırken,A.Ş,Ltd.Şt. Hissedarları ve Ortakları asgari ücret düzeyinde 4-1(b)Prim beyanında bulunabiliyor..
Günün sonunda her iki tarafta işveren kesimi olmasına rağmen bir kesim yanında çalıştırdığın işçinden az prim ödeyemezsin hükmü ile fazla prim ödemeye mahkum ediliyor.
Oysa amaçlanan bu uygulama ile basamaklandırma sistemini kaldırdık,4-1(b) işçilerini emsal tutarak onları yüksek oranda prim ödeyerek daha fazla emekli maaşı almalarını sağlayacağız demelerine rağmen 1.10.2008 yılından itibaren emekli maaşı hesaplamaları karma sisteme göre yapıldığından yüksek emekli maaşı alma hayali bir başka bahara kalmıştır.
**
Değerli dostlar üstad Şevket Tezel Beyin çok güzel bir makalesi yayınlanmıştır.Aşağıdaki Linki tıkladığınızda nerden nereye geldiğimizi göreceksiniz.Üstad'ın bu makalesini okuduğunuzda kafanızdaki tüm soruların cevabını bulacaksınız. Kendisini kutluyorum.

VEDAT İLKİ

 

08.06.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.