Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   15 ŞUBAT 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Şirket ortakları artık SSK'lı olabilecek
 

Geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Torba Yasa ile çözüme kavuşturulan sorunlardan biri de çakışan sigortalılık statüleri ile ilgili.
Sorun, Bağ-Kur sigortalısı olan bir kişinin aynı dönemde ücretli olarak çalışmaya başlaması halinde ortaya çıkıyordu.

Kişinin asıl gelirini temin ettiği çalışma şekli bir işverene bağlı olarak ücretli çalışma olsa da bazen çok küçük oranda bir şirket ortaklığından dolayı SSK statüsünde sigortalı sayılmıyordu. Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılmasından dolayı da emekli olabilmek için daha uzun süre prim ödemek zorunda kalıyordu.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 'Sigortalılık Hallerinin Birleşmesi' başlıklı 53. maddesinde yapılan değişiklikle artık bu sorun bitiyor ve Bağ-Kur sigortalısı iken ücretli çalışmaya başlayanların mağduriyetleri gideriliyor.

SORUN NEYDİ?
5510 sayılı Kanunun 53. maddesinin birinci fıkrasının mevcut haline göre, sigortalının 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde, öncelikle 4/c kapsamında sigortalı sayılıyor.
4/c kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılıyor. İlk önce başlayan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde, sonradan başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlatılıyor.
Başka bir anlatımla, Bağ-Kur sigortalısı olan kişinin aynı dönemde bir işyerinde ücretli olarak çalışmaya başlaması halinde, Bağ-Kur sigortalılığı devam ettiği sürece SSK sigortalısı olması mümkün olamıyor. SSK sigortalısı sayılmadığı için de ücretli çalıştığı işyerinde iş kazası geçirmesi halinde sorun yaşıyor. Ayrıca da Bağ-Kur sigortalısı olarak daha geç sürede emekli olmak durumunda kalıyor.

TORBA YASA İLE DURUM DÜZELTİLİYOR
Torba Yasa ile yapılan değişiklikle, sigortalının SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde, öncelikle 4/c kapsamında sigortalı sayılması korunuyor. Ancak ücretli olarak SSK kapsamında ve kendi adına ve hesabına bağımsız olarak çalışması veya şirket ortaklığı nedeniyle Bağ-Kur kapsamında sigortalılık hallerinin çakışması halinde, önce başlayan sigortalılık statüsüne bakılmaksızın SSK statüsünde sigortalı sayılmalarına imkan sağlanıyor.
Yeni düzenlemeye göre, sigortalının 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalılık statüleri ile 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı sayılacak.
Sigortalının aynı anda 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde ise 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılacak.
Buna göre, sigortalılık statüleri çakışanlar, SSK'dan emekli olabilmek için son 3,5 yılda işyerlerini ve ortaklık hisselerini başkalarına devretmek zorunda kalmayacaklar.
İşyerini veya ortaklık hisselerini bir başkasına devretmeye gerek kalmadan, ortağı olmadıkları bir başka işyerinde ücretli çalışarak SSK statüsünde sigortalı olabilecekler.

3,5 yıl çalışmak gerekiyor
9.12.1987 tarihinde SSK'lı olarak Etibank'ta işe başladım. Kısa bir süre sonra Emekli Sandığı'na tabi oldum. Halen bir kamu bankasında çalışıyorum. 1.9.1969 doğumlu bir bayanım. 1.9.2013 tarihinde 44 yaşında emekliliğimi hak ediyorum. Şu anda bir karar vermek durumundayım. Çalıştığım bankanın A.Ş. olması nedeniyle bir tercih yaparak Emekli Sandığı ya da sigortalı olmayı seçeceğim. Sigortalı ya da Emekli Sandığı'ndan emekli olmak için en son kaç yıl çalışmak gerekiyor? Sigortalı olmam durumunda emekli olunca emekli maaşım ne kadar fark eder? Filiz Tekin
Birden fazla sigortalılık statüsünde prim ödemiş olanların hangi statüden emekli olacaklarının belirlenmesinde, emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son yedi yıllık (2520 günlük) fiili hizmet süresi dikkate alınıyor.
Emekli aylığının bağlanıp ödenmesi, bu süre içinde fiili hizmet süresi fazla olan sigortalılık statüsüne, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncu sigortalılık statüsüne göre
oluyor. Devredilen SSK'dan emekli olabilmeniz için SSK sigortalısı olarak en az 3,5 yıl (1260 gün) prim ödemeniz gerekiyor. Bu da emekli olabilmeniz için bir yıl daha fazla çalışmanızı gerektiriyor.
Sigortalı olmanız durumunda emekli aylığınızın ne kadar fark edeceğini söyleyemiyoruz. Ancak Emekli Sandığı'ndan emekli olmanız halinde alacağınız emekli aylığı, SSK'dan emekli olmanız halinde alacağınız emekli aylığından daha fazla olur.

Adres değişikliğinin bildirilmemesinde para cezası
ADRES değişikliği yapanların 20 iş günü içerisinde yeni adres bilgilerini bağlı bulundukları ilçe nüfus müdürlüklerine bildirmeleri gerekiyor. Bu süre içinde adres değişikliği beyanında bulunmayanlar para cezası ile karşılaşıyor.Adres kayıt sisteminde gerekli bildirim ve güncellemenin yapılmaması halinde 2011 yılı itibarıyla kesilecek idari para cezası 354 TL.

Metin Taş-Sezgin Özcan

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/sirket-ortaklari-artik-sskli-olabilecek-1128y.html

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.