Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   17 Mayıs 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Banka ve kredi kartı için ne ödüyorsunuz biliyor musunuz?

 

Artık hepimizin cebinde bir banka kartı ve bir kredi kartı var. Çok da işimize yarıyor. Ama bu kartlara her yıl ne kadar para ödüyoruz biliyor musunuz. Çok şubeli ulusal A.N.T.bankasının banka kartı ve kredi kartı için almış olduğu ücretler inanın bir çok kişiyi şaşırtacak.

Banka Kartı Kullanıyorsunuz :

Bankada bulunan hesabınız için her yıl Hesap İşletim Ücreti ödersiniz. Bu ücret 6 ayda bir 38 TL olmak üzere 38*2 = 76 TL dir. (Artı BSMV ve KKDF Kesintileri)

Müjde banka kartınızla yurtiçinde para çekerseniz bu işlem bedava!!! Ancak benim bankamın bankamatiği uzak başka banka ATM sinden çekeyim derseniz 4 TL ATM Paylaşım Sistemi Nakit Çekme ücreti ödersiniz.

Yok ben para çekmeyeceğim sadece bakiye soruyorum ama başka banka ATM sinden derseniz 0,50 TL Bakiye Sorma ücreti ödeyeceksiniz.

Kredi Kartı Aldınız :

Bankanın en çok kullanılan kredi kartını aldınız hayırlı olsun. Yıllık üyelik bedeli olarak 44,50TL ödeyeceksiniz. Eşinize, üniversite de okuyan çocuğunuza ek kart almak isterseniz her birine yarısı kadar ek kart ücreti ödersiniz.

Genelde 3 yıl olarak belirlenmiştir ama diyelim ki kartınızın kullanım süresi doldu. 44,50 TL da Yenileme ücreti ödersiniz.

Tamam kullanmaya başladınız. Ne güzel kartla hayat oh ne rahat. Cebinizde hiç para olmadan alışveriş yaptınız ne mutlu. Ama kartınızın son ödeme günü geldi çattı.

10 TL den az olmamak üzere Asgari Ödeme Tutarı olarak borcun % 20 sini ödemek zorundasınız.

Para lazım oldu. Kimden borç isteyeceksiniz. Kredi kartınızda cebinizde. Para çektiniz. 5 TL den az olmamak üzere çekilen tutarın % 3’ ü + 3 TL Nakit Çekme Ücreti ödeyeceksiniz. Nakit çekilen günden itibaren TCMB Akdi faiz oranı (1 Nisan 2011’den itibaren % 2,12) üzerinden (Artı BSMV ve KKDF) günlük olarak ayrıca faiz ödeyeceğinizi zaten biliyorsunuz.

Kredi kartınızın limitini aştınız. % 20 ye kadar aşmışsanız ve bir sonraki hesap döneminde kapatırsanız (Bir takvim yılında ikiden fazla olmamalı) aşan kısma işlem tarihi ile ödeme tarihi arasında TCMB Akdi faiz oranı üzerinden Limit Aşım Faizi ödeyeceksiniz.

Kartınız kayboldu, çalındı vs. Yenisini istediniz yeni kartınız size gönderilir. Kart yenileme ücreti olarak 44,5 TL ödersiniz.

Ekstrenizi elinizde görmek istiyorsunuz. Kabul ama 2 TL Basılı Hesap Özeti Ücreti ödemeniz halinde mümkün.

Bazı faturalarınızı kredi kartından ödemek istiyorsunuz. Kabul ancak fatura bedelinin % 2 si (En az 5 TL) fatura ödeme komisyonu olarak ödeyeceksiniz.

Bir mal aldınız tutarı da yüksek. Kredi kartıyla ödediniz. Acaba diyorsunuz bunu iki veya daha fazla taksitle ödeyebilir miyim. Mümkün ancak aylık taksitin %3 ü (En az 10 TL) kadar Taksitlendirme komisyonu öderseniz.

Kredi kartı ödemeniz fazla geldi. Acaba bir dönem atlatabilir miyim diyorsunuz. Tabii ki banka kabul ederse 1 ay sonra ödeyebilirsiniz. Ama 5 TL den az olmamak üzere borcun % 2,5 i Ekstre Atlatma Ücretine mal olur.

Banka kredi kartımdan kira, aidat, okul taksidi gibi düzenli ödemelerimi yapsın istiyorsunuz. Ödenecek tutarın % 3,5i kadar Düzenli Ödeme komisyonu ödeyeceksiniz.

Banka uzak. Acaba diyorsunuz anlaşmalı büyük bir mağazadan kart borcumu ödeyebilir miyim. 1,35 TL Ödeme Noktası İşlem Ücreti öderseniz olabilir.

Kredi kartınızın en ilginç özelliğini en sona sakladık. Bankadan kredi kartı aldınız ama korkuyorsunuz kullanmıyorsunuz. 3 ay boyunca hiç kullanmadınız. Madem öyle 8 TL işlemsizlik ücreti ödeyeceksiniz. Bu tutar ekstrenize yansıdı. Siz yine kullanmıyorsunuz. O zaman kullanana kadar her ay 3 TL Aylık İşlemsizlik ücreti ödeyeceksiniz. Madem alacak cesaretiniz var, kullanacak cesaretiniz de olsun.

Ha bu arada Banka kartı ile ilgili ücretler her 6 ayda bir % 20, Kredi kartıyla ilgili ücretler her yıl bankaca % 25 arttırılabilir. Ancak öderken haberdar olabilirsiniz. Bu artırımı banka limitler dahilinde istediği oranda belirleyebiliyor. Banka ile maaş anlaşması yada başka bir özel anlaşma yapmamışsanız kuzu kuzu bu paraları ödeyeceksiniz.

Bankanın sözleşmede bulunan ücretlerini, yapılacak tebligat ve posta masraflarını, herhangi bir bildirime gerek olmaksızın resen hesaplarınızdan tahsile yetkili olduğunu bankacılık sözleşmesi imzalarken zaten kabul etmiştiniz.

Sizin için yapabileceğimiz başka bir hizmet var mı ?

İbrahim Elmastası / Vergi Denetmeni
ibrahim019@mynet.com

 
17.05.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.