Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20 ŞUBAT 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

SGK'ya olan borçların af kapsamında taksitlendirilmesi

Meclis’ten geçen ancak halen Resmi Gazete’de yayımlanmayan yasa ile sosyal güvenlik alanında bir çok alanda değişiklikler yapılmakta. Ancak bunlardan en çok ilgi çekeni SGK’nın prim ve idarî para cezalarının af kapsamında ödenecek olması.

Kapsam genişledi
Meclis’ten geçen yasaya göre idarî para cezalarında fiil tarihi 31.12.2010 gününe kadar olan cezalar, prim alacaklarında ise Kasım 2010 ve öncesi aylara ait prim alacakları af kapsamına alınmış oldu. Tasarının daha önceki halinde idari para cezası alacakları için 31.07.2010, prim alacakları için Haziran 2010 ve öncesi dönemler kapsama alınmıştı. Yasa bu günlerde yani Şubat ayı içinde Resmî Gazete’de yayımlanırsa 1 Mart itibarıyla başvurular başlayacaktır.

Prim asılları enflasyonla artırılacak
Yasaya göre prim asıllarında herhangi bir indirim olmayacak, prim aslı borç son ödeme tarihinden yasanın çıktığı aya kadar enflasyonla artırılarak, bulunan rakam peşin ödeme rakamı olacak.

Taksitlendirme halinde artış
Taksitle yapılacak ödemelerde yukarıda bulunan tutar;
Altı eşit taksit için (1,05),
Dokuz eşit taksit için (1,07),
On iki eşit taksit için (1,10),
On sekiz eşit taksit için (1,15) katsayısıyla arttırılıp ödenecek toplam miktar bulunacak ve taksit sayısına bölünmek suretiyle taksit tutarları bulunacaktır. On sekiz taksit 36 ayda ödeneceği için, üç yıllık faiz oranı %15 denilebilir.
İdari para cezaları
İdari para cezalarında asıllarda da indirim var. Dava açma süresi geçmemiş olan idari para cezaları asıllarında %75 indirilerek bulunacak miktar enflasyonla arttırılarak ödenecek miktar bulunacak. Dava açma süresi geçmiş, kesinleşmiş idari para cezalarında ise %50 indirim yapılıp bulunacak miktar enflasyonla arttırılarak ödenecek miktar bulunacak. Yani idari para cezasını tebellüğ etmeyip bu günlerde tebligatı alan işverenler bu işten kârlı çıkmış görünüyor.

Ahmet ŞERİF /
ahmet.serif@yahoo.com / Y.Çag

 
Yasal Uyarı
 
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.