Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   21 ŞUBAT 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

SGK’ya prim borcu bulunan esnaf yapılandırmaya hazır mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim, işsizlik primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezası, yaptırdığı özel bina inşaatı yada üstlendiği ihaleli işlere dayalı asgari işçilikten kaynaklanan prim ve diğer borcu bulunan esnafımızın şimdiden yapılandırma hazırlığı içinde olması gerekir.


1-Tescil Kayıtlarını Güncellemek


4/b (Bağ-Kur) sigortalılığına dayalı prim borcu bulunan ve vergi, meslek odası yada ticaret odası kaydını bu güne kadar işletmemiş olanların Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu Merkez Müdürlüğüne İşe Başlama/İş Bırakma Formu (İB Formu) vermesi gerekir.


Örneğin; 1 Ocak 2000 tarihinde vergi mükellefi olan ve Bağ-Kur tecili yapılmış bulunan esnaf daha sonra 31 Aralık 2001 tarihinde vergi kaydını sonlandırmış, Bakkallar Odasındaki kaydını ise 31 Aralık 2004 tarihinde sonlandırdıktan sonra 15 Nisan 2007 tarihinde bir limitet şirkete ortak olmuşsa yapacağı işlemler şunlardır.


-Vergi Dairesine giderek vergi sürelerini VEDOP’a yükletmek yada İB formunu onaylatmak,


-Bakkallar odasına giderek oda kayıt sürelerini gösterir belge almak yada İB formunu onaylatmak,


-Ticaret Sicil Gazetesinden faaliyet belgesi almak


-Alınan belgeleri yada onaylatılan İB formunu Bağ-Kur dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne teslim etmek.


2-Tescil Başvurusunda Bulunmak (İşe Giriş Bildirgesi Vermek)


Bu güne kadar Bağ-Kur tescili yaptırmayan esnaflarımızdan 1 Ekim 2008 tarihi sonrasında da faaliyeti devam edenlerin yapılandırmadan yararlanabilmeleri için Bağ-Kur tescili yaptırmaları gerekmektedir. Bu durumdaki esnaflarımızın tescile esas belgeleri ile işyerini içine alan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekmektedir.


Örneğin; 15 Şubat 2008 tarihinde bir limitet şirkete ortak olan kişinin yapılandırmadan faydalanabilmesi için ticaret sicil müdürlüğünden faaliyet belgesi alması ve işe giriş bildirgesi ekinde işyerini içine alan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne vermesi gerekmektedir.


3-Bağ-Kur, SSK Hizmetleri Çakışmışsa Mahsuplaşma Talebinde Bulunmak


Vergiye kayıtlı esnaf, limitet şirket ortağı yada anonim şirketlerde kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi olmaları dolayısıyla zorunlu 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı sayılanlar, sigortalılıkları sürerken bir hizmet akdine dayanarak çalışmaya başladıkları takdirde 4/b (bağ-Kur) sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar 4/a (SSK) sigortalısı sayılmazlar.


Esnaf adına 4/a sigorta primi (SSK primi) ödenmesi halinde ödenen primler, 4/b (Bağ-Kur) prim borcuna mahsup edilebilir. Bunun için sigortalının mutlaka yazılı başvuruda bulunması ve mahsuplaşma talep etmesi şarttır. SGK kendiliğinden mahsuplaşma yapmaz.


4-30 Nisan 2008 Tarihi İtibari İle 5 Yıldan Daha Az Borcu Olduğu Halde Hatalı Olarak Sigortalılığı Durdurulanların Tescil Güncelleme Başvurusu


Vergi, meslek kuruluşu yada ticaret odası kayıtlarını güncellemediği için 4/b (Bağ-Kur) sigortalılık süresi hatalı değerlendirilerek sigortalılığı durdurulan esnafların mutlaka sigortalılığa esas kayıtlarını (İB Formunu) temin ettikten sonra dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne teslim etmesi gerekir.


Örnek: 1 Eylül 2003 tarihinde vergi kaydı başlayıp 1 Şubat 2006 tarihinde vergi kaydı sonlandıktan sonra 1 Eylül 2007 tarihinde tekrar vergiye kaydolan esnafımız bu süreleri VEDOP’a yükletmeli sigortalığı hatalı durdurulmuşsa düzeltme talep etmelidir.


5- 2008 Yılındaki Yapılandırma Şartlarının Devam Edip Etmediğinin Kontrol Edilmesi


Prim borçlarını 2008 yılında yeniden yapılandırıldığı halde, taksit ödeme yükümlülüklerini yerine getirmemiş olmaları nedeniyle yeniden yapılandırma haklarını kaybetmiş olanlardan, yapılandırmaları on iki taksite kadar yapılmış olanların, ödenmemiş taksit sayısı dörtten fazla olmayanların; yapılandırmaları yirmi dört taksite kadar yapılmış olanların, ödenmemiş taksit sayısı sekizden fazla olmayanların yapılandırma anlaşmaları başvuruya bağlı olarak geçerli sayılacak. Bu nedenle 2008 yılında taksitlendirme başvurusunda bulunanların durumlarını gözden geçirmeleri, on iki taksit yaptırdığı halde en az 8 taksit ödeyenler ile yirmi dört taksit yaptırdığı halde en az 16 taksit ödeyenlerin önceki borçlar için yeni yapılandırma talebinde bulunmayıp eski yapılandırmanın geçerli olmasını istemeleri avantajlı olacaktır. Bu kişilerin 2008/Nisan ila 2010/Kasım ayları için de borçları varsa bu durumda bu dönemler için ayrıca yeniden yapılandırma başvurusunda bulunmaları gerekecektir. Yunus Emre IŞIK / Anayurt

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.