Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   21 MAYIS 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Aynı anda iki kuruma prim ödenir, ama tek bir kurumdan emekli olunur

 

10.04.1968 doğumluyum. 25.09.1989 tarihinden itibaren kesintisiz Bağ-Kur ödüyorum. Ne zaman emekli olurum, askerlik borçlanmasının bir faydası olur mu? Sigorta’ya geçsem daha erken emekli olur muyum, ne tavsiye edersiniz?
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere ve 25.09.1989 tarihli Bağ-Kur girişinize göre; 21 yıl 7 ay hizmetiniz var. 3 yıl 5 ay daha prim öderseniz 51 yaşınızda 25 tam yıl ile Bağ-Kur’dan emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin 17 ayını borçlanırsanız, 50 yaşınızda emekli olabilirsiniz.

Son 3.5 yılı Sigorta’ya prim öderseniz; 25 yıl, 51 yaş ve 5.450 günle Sigorta’dan emekli olursunuz. 17 ay askerlik borçlanması Sigorta için de geçerli. 17 ay askerlik borçlanırsanız 50 yaşınızda emekli olursunuz. İki kurumdan da 51 yaşınızda emekli oluyorsunuz. Ama Sigorta’dan emekli olmak tercih edilebilir.
Torba Yasanın getirdiği önemli yeniliklerden bir tanesi de, aynı anda iki kuruma birden prim ödeme kolaylığı. Önceden bir kimsenin Sigorta’dan emekli olması için iş yerini kapatması veya devretmesi, Bağ-Kur’a İşi Bırakma Formu vermesi gerekiyordu. Ama şimdi bir kimsenin vergi mükellefiyeti devam ederken bir başka işverene ait iş yerinde Hizmet Akdi ile çalışabilir. Bu durumda Bağ-Kur’a prim ödemez, Sigorta’ya prim öder ve 4/a’lı olarak Sigorta’dan emekli olabilir. Hatta mali durumu iyi olan iki kuruma da aynı anda prim ödeyebilir. Bu durumda SSK’lı (4/a’lı) sayılır ve Sigorta’dan emekli olur. İki kuruma ödenen günler 60 gün değil 30 gün sayılır ve kazançlar Sigorta Matrahı Tavanı 5.177,40 lirayı aşmamak şartıyla birleştirilir. Böylece Sigorta’dan tek kurumdan yüksek maaşla emekli olmak mümkün oluyor. İki kurumdan birden emekli olmak söz konusu değil. Böyle bir şey yoktur. Burada en önemli husus, bir başka iş yerinde fiilen çalışmak gerekiyor. Yani kendi iş yerinde çalışıp başka bir iş yerinde çalışıyor görünmek suçtur. SGK müfettişlerince tespit edilirse ödenen primler iptal edilir.

Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor

Çalışanlara, işverenlere, emeklilere, yaşlı ve özürlülere, yurt dışında çalışanlarımıza mevzuat çerçevesinde hizmet üretme çabası içinde olan SGK mensupları, 4 yıldan beri 16-22 Mayıs tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Haftası’nı kutluyor.
Her zaman yoğun bir hizmet yükü altında olan SGK çalışanları, bu yıl da bir yandan Torba Yasa’nın getirdiği yeniden yapılandırma işleri ile uğraşırken, diğer yandan günlük rutin işleri aksatmadan yürütmeye çalışıyorlar.
Ülkemizde Sosyal Devlet anlayışı hüküm sürdüğü müddetçe Sosyal Güvenlik Haklarımızdan ve bu hakların olmazsa olmaz bir parçası olan Sosyal Güvenlik Kurumlarımızdan vazgeçemeyiz.
Sigortalının ilk işe girişinden ölümüne, öldükten sonra geride kalan hak sahiplerine kadar tüm işlemler bir disiplin içinde bu kurumlarımız nezdinde yapılmaktadır.
Bugüne kadar Sosyal Güvenlik Kurumlarımıza hizmeti geçenleri şükranla anıyoruz.
Bizlere hizmet çabası içinde bulunan tüm SGK çalışanlarının Sosyal Güvenlik Haftalarını kutluyoruz.
> Lütfi Köksal / Türkiye
 

21.05.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.