Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   22 MAYIS 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

SGK önce uyarıp sonra ceza verecek

 

İşverenler üzerinde baskı oluşturmaktan ziyade işlemlerin akışını hızlandırmayı arzulayan Sosyal Güvenlik Kurumu son zamanlarda işverenleri zorda bırakan bir alanda daha işvereni rahatlatacak düzenleme yaptı.
Cezalar indirildi
12/5/2010 tarih ve 27579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan tebliğle istirahat raporu alan çalışanların geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için, işverenlerince, çalışılmadığına dair bildirimin istirahat süresinin bittiği tarihten itibaren en geç beş iş günü içinde Kuruma elektronik ortamda gönderilmesi gerektiği açıklanmıştı.

Ayrıca anılan tebliğin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların açıklandığı 2010/66 sayılı Genelgede ise bildirim yapmayan işyerlerine 102. Maddenin (i) bendine göre idari para cezası uygulanacağı belirtilmişti. 5510 sayılı Yasa’nın 102. maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde ise “Kurum tarafından bu Kanun’un 100. maddesi kapsamında Kurum tarafından istenen bilgi ve belgeleri belirlenen süre içinde mücbir sebep olmaksızın vermeyen kamu idareleri, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulmuş kurum ve kuruluşlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler hakkında, aylık asgari ücretin beş katı tutarında, geç verilmesi halinde ise aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.” hükmü bulunmaktadır. 6111 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme sonrası, işverenin elinde olmadan maruz kalabileceği bu yüksek cezalarda indirimler yapılmıştır.
6111 sayılı yasanın 45. maddesi ile yukarıda geçen (i) bendine “Ancak 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği ödemelerinde 100. maddeye istinaden Kurum’ca işverenlerden istenilen bildirimlerin belirlenen süre içerisinde ve elektronik ortamda yapılmaması halinde sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri, hiç yapılmaması halinde ise sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanır.” cümlesi ilave edilmiştir.

Önce uyarı tebligatı
İstirahat raporlarının girişinin yapılmaması halinde uygulanacak cezanın indirimin yanı sıra ceza uygulamadan önce tebligat ile uyarma daha sonra ceza uygulamaya dair 11.05.2011 tarihinde yayınladığı genel yazı yayımlanmıştır. Buna göre işverence çalışmadığına dair bildirim yapılmamışsa önce işverene bildirim yapmasını içeren yazı 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilecektir.
Kurumca tebliğ edilen yazının tebliğ edildiği tarihi takip eden beş işgünü geçirildikten sonra ve fakat idari para cezası tebligatı gönderilmeden önce yapılması halinde, sigortalı başına aylık asgari ücretin onda biri tutarında,
Kurumca gönderilen yazının tebliğ edildiği tarihi takip eden beş işgünü geçmesine rağmen idari para cezası tebligatı gönderilinceye kadar da yapılmaması halinde söz konusu bildirim hiç yapılmamış olarak değerlendirilecek, sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Sigortalılar da rahatlayacak
Sigortalılarının geçici iş göremezlik ödemelerini zamanında alamayışının en büyük sebeplerinden birisi işverence bildirimlerin yapılmamasıdır.
İşverenlerin bildirim yapmaya zorlayan idari para cezaları daha önce asgari ücretin iki katı olarak uygulanmakta idi. 6111 sayılı Kanunla bu yüksek ceza hiç bildirim yapmamış olsa dahi asgari ücretin yarısına, Kanunda belirlenen sürede (beş iş günü) yapmayan işverenlere ise asgari ücretin onda biri oranında uygulanmaya başlanmıştır. İşverenin elinde olmayan sebeplerle yapamadığı bildirimler için cazalar cüzi miktarlara çekilmiştir. Yine işverenlerin cezaya maruz kalmadan önce son bir kez tebligat ile uyarılması da olumlu bir gelişmedir. İşverenlere yapılan uyarı sayesinde Sosyal Güvenlik Kurumu ceza kesmekten çok daha yapıcı bir işlev görmektedir.

Ahmet ŞERİF / Y.Çağ / ahmet.serif@yahoo.com

22.05.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.