Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   24 ŞUBAT 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Bağ-Kur'lulara erken emeklilik şansı geliyor!

Bir süredir aldığımız yüzlerce mailde Torba Kanun'da erken emeklilik olup olmadığını soruyordu. İşin aslına bakacak olursak, Torba Kanun'da 20 yılını dolduran kadınlarla 25 yılını dolduran erkeklerin erken emekli olabilmelerine imkan tanıyan bir düzenleme yok. Ayrıca meslek lisesi staj süreleri de borçlanılamayacak.

Ancak, Torba Kanun'da öyle bir düzenleme var ki, bir çok şirket sahibi ya da vergi mükellefi Bağ-Kur'lunun 5-10 yıl daha erken emekli olabilmesi söz konusu olabilecek.

Torba Kanun'dan önceki uygulamada, Bağ-Kur sigortalısı olan bir şirket ortağı ya da vergi mükellefi, şirket ortaklığını devretmeden veya vergi kaydını kapatıp Bağ-Kur sigortasından çıkmadan bir başka yerde SSK sigortalısı olamıyordu. daha erken emekli olup, daha fazla emekli maaşı almak isteyen bazı Bağ-Kur'lular da haklı olarak işyeri veya vergi kaydını kapatıp SSK'lı olarak çalışıyor ve 3.5 yıl SSK primi ödedikten sonra SSK'dan emekli oluyorlardı.

İşte, Torba Kanun işyerini devretmeden veya şirket ortaklığını sona erdirmeden bir kişinin bir başka yerde SSK sigortalısı olarak çalışabilmesini sağlayacak.

Yeni uygulamaya göre; sigortalıların SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde, öncelikle 4/c, yani memuriyet kapsamında sigortalı sayılacak.

Ancak sigortalının aynı anda 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde ise 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılacak.

Bu düzenleme ile, Bağ-Kur'lular SSK'dan emekli olabilmek için son 3.5 yılda işyerlerini ve ortaklık hisselerini başkalarına devretmek zorunda kalmayacaklar.

İşyerini veya ortaklık hisselerini bir başkasına devretmeden ortağı olmadıkları bir başka işyerinde ücretli çalışarak SSK statüsünde sigortalı olabilecekler. Bu durumda da son yedi yıllık prim gününün en az 1260 günü yani 3.5 yılı SSK'lı çalışırlarsa SSK koşullarına göre emekli olabilecekler.

Torba Kanun'la yapılan değişiklikler zirvesi

Torba Kanun Cumhurbaşkanı'ndan onay beklerken, bir çok okurumuz da torba kanunla yapılan değişiklikleri merak ediyor.

Gazetemiz yazarı Dr. Resul Kurt'un oturum başkanı olarak katıldığı 10 Mart 2011 Perşembe günü yapılacak zirvede Torba Kanun'la sosyal güvenlik ve iş hukukunda yapılan değişiklikler, borçların yeniden yapılandırılması ve sosyal güvenlik mevzuatında güncel düzenlemeler SGK prim affı konusu ise sabah oturumunda ele alınacak.

Torba Kanun'la vergi borçların yeniden yapılandırılması ve vergi mevzuatında güncel düzenlemeler vergi affı eğitimi öğleden sonraki bölümde ele alınacak.

Daha Detaylı bilgi için : http://zirve.tiem.com.tr/ adresine tıklayınız veya 0212 211 10 11 nolu telefondan bilgi alabilir veya http://zirve.tiem.com.tr/online-kayit.html linkinden kayıt yaptırabilirsiniz.
İbrahim IŞIKLI / SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.