Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   24 MAYIS 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Gerçek usulde vergilendirmeye başlayan bir daha basit usule dönemez

 

Soru:6 Haziran 1986 tarihinden itibaren oto tamirciliği yapıyorum, basit usul vergi mükellefiyim. Torba yasasından yararlanmak için Sakarya vergi dairesine gidildiğinde benim haberim olmaksızın 2001 senesinde beni gerçek vergiye geçirmişler hiçbir defter tasdikim ve haberim yok. Bu zamanda bu çıktı karsımıza. Vergi levhamda yazılı kayıtlı numaram var. Ama onun haricinde ayriyeten başka numaramda çıkıyor. Benden o tarihten itibaren beyanname talep ediyorlar. Oradaki görevlinin dediğine göre, basit usul vergiye geri dönülmüyormuş. Nereye müracaat etmeliyim? Ne yapmam gerekiyor ?

Cevap: Durumunuzda muhtemelen bir yanlışlık veya yanlış bilgilendirme var. 2001 de gerçek usule geçirirler de, 10 yıldan beri nasıl haberiniz olmaz. Basit usuldeki kazanç beyanlarınızı nasıl kabul etmişler.

Ayrıca zamanaşımı müessesesi var. 2006 yılından önceki döneme ait beyanname isteyemezler. Çünkü zamanaşımına uğradı. Vergi dairesi keyfi olarak basit usulden çıkartamaz. Mutlaka bir nedeni vardır. Basit usule tabi olmanın genel veya özel şartlarını ihlal etmiş olabilirsiniz. Basit usule tabi olma şartlarından birini yıl içinde kaybedenler, takip eden yıl başından itibaren gerçek usulde vergilendirilmeye başlar. Basit usulden neden çıkartıldığınızı öğrenin. Bu nedenin doğru olup olmadığını araştırın. Haksız bir nedenle gerçek usule geçirilmişseniz, vergi mahkemesine dava açarak hakkınızı arayabilirsiniz. Basit usulden çıkıp gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olan bir daha, basit usulde verilendirilemezler.

EKREM SARISU / POSTA

 

24.05.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.