Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   25 MAYIS 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

ÖZELGE

Serbest muhasebeci mali müşavir ünvanına sahip ancak mesleki bürosu olmayan meslek mensubunun, ortağı ve kanuni temsilcisi olduğu limited şirketin muhasebe kayıtlarını tutması ve beyannamelerini imzalaması mümkün değildir.

 


Tarih 02/10/2001
Sayı B.07.0.GEL.0.32/3223-2495/52103
Kapsam
İlgi yazı ekinde 3568 sayılı yasaya göre serbest muhasebeci mali müşavir ünvanına sahip ancak mesleki bürosu olmayan bir meslek mensubunun ortağı ve kanuni temsilcisi (şirket müdürü) bulunduğu sigorta şirketinin ticari defterlerini tutup tutamayacağı ve katma değer ve kurumlar vergisi beyannamelerinin tarafından imzalanıp imzalanamayacağı hususunda görüş istenilmektedir.

Bilindiği üzere, 3568 sayılı Kanunun 50.maddesine istinaden çıkarılan ve 3/1/1990 gün ve 20391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 43 üncü maddesinde; "Meslek mensupları, Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. Meslek Mensupları kendi mesleki faaliyetleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunamazlar. Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentalık yapamazlar. Adi ve kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar. Limited ve Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevlerinde bulunamazlar." denilmektedir.

Bu hükme göre meslek mensuplarının yapamayacakları işler arasında limited şirketin kanuni temsilciliği de sayılmış olduğundan serbest muhasebeci mali müşavir ünvanına sahip ancak mesleki bürosu olmadığını belirten adı geçenin ortağı ve kanuni temsilcisi (şirket müdürü) olduğu limited şirketin muhasebe kayıtlarını tutması ve beyannamelerini imzalaması mümkün görülmemektedir.

Bilgi edinilmesini, keyfiyetin adı geçene duyurulmasını rica ederim.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

25.05.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.