Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   27 MAYIS 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Yatırım teşviklerinde son durum

 

Yeni yatırım teşviklerini düzenleyen mevzuat büyük ölçüde 2009 yılında tamamlandı.

Bu kapsamda; Kurumlar Vergisi Kanunu'na indirimli kurumlar vergisi oranını getiren bir madde ile 5510 Sayılı Kanun'a sigorta primi desteği konusunda Bakanlar Kurulu'na yetki veren bir madde eklendi. Ayrıca, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararı yürürlüğe koyan bir Bakanlar Kurulu kararı ile bu kararın uygulanmasına ilişkin bir tebliğ yayımlandı.
 

İlk düzenlemelerden bugüne kadar, Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yer alan maddede bir, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda üç, bu kararın uygulanmasına ilişkin tebliğde de dört değişiklik yapıldı.

Özetlenen değişikliklerden en önemlisi 14 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2011/1597 Sayılı Kararla yapıldı. Yapılan değişiklikler de 11 Mayıs 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2011/1 Sayılı Tebliğle açıklandı.


Son yapılan değişikler ve düzenlemelerden önemli bulunanlar aşağıda özetlenmiştir.

KOBİ tanımı

2011 yılında yapılan değişiklikle 2009/1 Sayılı Tebliğe KOBİ tanımı eklenmiştir.

Bu düzenlemeyle, teşvik uygulamasında KOBİ'lere bazı ayrıcalıklı uygulamalar yapılacağı anlaşılmaktadır. Bu ayrıcalıklardan bir tanesi 2011/1 sayılı Tebliğ ile yapılmış, sigorta primi desteğinden yararlanmada getirilen üst sınır KOBİ'ler için 5 puan fazla öngörülmüştür. Konu aşağıda ilgili bölümde açıklanacak olup KOBİ'ler için daha sonra da benzer farklılıkların yaratılması olasıdır.

Vergi İndirimi

İndirimli kurumlar vergisi oranı yoluyla yararlanılacak teşvik tutarı, Bakanlar Kurulunca belirlenen yatırıma katkı oranı ve indirimli kurumlar vergisi oranına bağlı bulunmaktadır.

Teşvikten yararlanan kurumların bu yatırımlardan elde ettikleri kazançlar, her bir bölge için Bakanlar Kurulunca belirlenen yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar (Yatırıma katkı tutarı, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatırımların Devletçe karşılanacak tutarıdır.) yine Bakanlar Kurulunca belirlenen indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulmaktadır.

2011/1597 sayılı Kararla, vergi indirimi teşvikine esas olan yatırıma katkı oranları ve uygulanacak indirimli kurumlar vergisi oranları yeniden belirlenmiştir.

2011 ve sonrasında başlanan yatırımlar için uygulanacak yatırıma katkı oranları ile kurumlar vergisi oranları, yatırıma başlama tarihi itibariyle aşağıdaki tablolarda yer almaktadır.

a) 2011 yılında başlanan yatırımlar için

Bölge Yatırıma Katkı Oranı (%) Uygulanacak Kurumlar Vergisi oranı (%)

Bölgesel uygulama Büyük ölçekli yatırımlar

1 15 25 10

2 25 35 8

3 35 45 4

4 55 65 2

b) 01.01.2012 tarihinden itibaren başlanan yatırımlar için

Bölge Yatırıma Katkı Oranı (%) Uygulanacak Kurumlar Vergisi oranı (%)

Bölgesel uygulama Büyük ölçekli yatırımlar

1 10 25 15

2 15 30 12

3 20 40 8

4 25 45 4

Yatırıma başlama

Bir önceki bölümde yer alan bilgilerden de anlaşılacağı gibi, vergi indirimi teşvikinde yatırıma başlama tarihi son derece önemlidir.

Yatırıma başlama tanımı 2011/1 sayılı Tebliğle yeniden yapılmış olup yeni düzenlemeyle;

Avans ve ön ödemeler harcama olarak değerlendirilmiş.

Recep BIYIK / Dünya

 

27.05.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.