Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   28 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Sorular ve yanıtlar

 


Amaç cari açığı düşürmek olarak tanımlandığında sıcak paraya vergi koymak en kestirme yol olarak karşımıza çıkıyor.

Cari açık niçin artıyor?
Cari açık, TL aşırı değerli olduğu ve başta petrol, doğalgaz gibi ithal mallarının fiyatları sürekli yükseldiği için artıyor.
TL niçin aşırı değerli?
 

Türkiye’de faizler dünyadaki faizlerden yüksek olduğu sürece Türkiye’ye borç vermek yabancı yatırımcılar için çekici oluyor. Kendi ülkesinde kazanacağından daha çok parayı Türkiye’deki yatırımından elde edeceğini gören yabancı, parasını buraya yatırıyor. TL, yabancı paralar karşısında değer kaybetmediği sürece de kazanmaya devam ediyor. Sıcak para girişi arttıkça da TL’nin değerlenmesi devam ediyor. Çünkü yabancılar getirdikleri dövizi verip karşılığında TL alıyorlar. TL’ye talep arttıkça değeri de yükseliyor.

Bu artışı durdurmanın yolu nedir?
Bu soruyu ikiye bölerek yanıtlamak gerekir. TL aşırı değerli olduğunda ithalat, içeride üretmekten daha çekici hale geliyor. Bu durumda yapılacak şey, TL’nin değerini düşürmek, bu çekiciliği gidererek ithalatı sınırlamak ve dolayısıyla cari açığı azaltmaktır. Bu, aynı zamanda petrol ve doğalgaz ithalatını da sınırlar. Ne var ki bu önlem, büyüme hızını da sınırlar. O halde durumun ağırlığına göre bir yandan TL’nin aşırı değerini törpülerken bir yandan da büyümeyi potansiyel büyüme sınırlarına çekmeye çalışmak en doğru seçenek karması olur.

TL’nin aşırı değeri nasıl törpülenir?
Günümüz dünyasında buna en uygun politika Merkez Bankası’nın döviz satın almasıdır. Merkez Bankası, döviz rezervlerini güçlendirmek amacıyla piyasadan döviz satın aldığında, karşılığında piyasaya TL verir. Böylece piyasada döviz kıtlaşıp fiyatı yükselirken TL bollaşır ve sonuçta TL’nin değeri düşer. Bu aşamada ithalat azalırken ihracat artmaya başlar. Çin’in yıllardır uyguladığı politika budur. Çin Merkez Bankası’nın 2003 yılında 400 milyar dolar dolayında olan döviz rezervinin bugün 3 trilyon dolara ulaşmış olması, bu politikanın bir sonucudur. Buradaki kritik nokta, piyasaya sürülecek olan TL’nin enflasyon yaratmadan nasıl geri çekileceği meselesidir. Hazine’nin iç borçlanması eskisi kadar yüksek olmadığı için piyasaya sürülen para sorunlara neden olabilir.

TCMB’nin uyguladığı politika çözüm sağlar mı?
Ekonomi politikasının iki parçası vardır: Para politikası ve maliye politikası. TCMB, para politikasından sorumludur. Para politikası; faizler, karşılıklar ve açık piyasa işlemleri üçlüsüne dayanır. TCMB bu üç aracı da kullanmış olmasına karşın cari açık artmaya devam ettiğine göre para politikası tek başına çözüm getiremiyor demektir. Bu durumda maliye politikasını da devreye sokmak gerektir. Örneğin döviz alımı karşısında piyasaya çıkacak olan paraları geri çekmek için Hazine’nin borçlanmayı arttırması bu anlamda bir maliye politikası desteğidir. Ama asıl destek vergiyle gelir. Amaç cari açığı düşürmek olarak tanımlandığında sıcak paraya vergi koymak en kestirme yol olarak karşımıza çıkıyor.

TL’nin değer kaybetmesinin negatif sonuçları olur mu?
TL’nin değer kaybetmesinin pozitif sonuçları olarak ithalatın düşmesini, ihracatın artmasını ve dolayısıyla cari açığın daralmasını gösterdik. Buna karşılık TL’nin değer kaybetmesi, cari açığa bağlı büyümenin düşmesi ve yine cari açıktan beslenen bütçe gelirlerinin azalması, yani bütçe açığının artmasına yol açar. Buna ek olarak TL’nin değer kaybı, TL ile hesaplanıp yıl sonunda dolara çevrilen GSYH ve kişi başına gelirin düşük görünmesine ve ayrıca GSYH’ye bağlı birçok göstergenin bozulmasına yol açar. Bu da siyasetçinin en son isteyeceği şeydir.

MAHFİ EĞİLMEZ
28/04/2011
Radikal
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.