Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   29 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Emekli olma şartlarında sigortalının tercih hakkı yok

 

Soru: 22.12.1995 işe girişliyim 15 yıl 5600 gün prim gün sayım var. Şuanda da çalışıyorum. Primlerim ise SSK tavandan ödeniyor. Yaklaşık 5 yıldır hastayım ve şuan %70 sakatlık raporum var. SSK’ya malulen emeklilik için müracaatta bulundum. Bana sakatlıktan dolayı emekli olabileceğimi söylediler. Benim için daha avantajlı olacağını duydum. Size sormak istediğim şey, çalıştığım kuruma çok emek verdim mağdur olmamam için; malulen mi emekli olmalıyım? Yoksa kısmi mi emekli olmalıyım? Hangisi benim için daha avantajlı olur? Yürüyemediğim için biran önce emeklilik için müracaat edeceğim?

Z.Ş BİRİNCİ / GİRESUN

Cevap: Malulen veya özürlü hakkıyla emekli olmak sigortalının tercihine kalmış bir konu değildir. Durumu hangisine uygunsa o statüden emekli olabilir. Bu açıdan, malulen veya özürlü hakkıyla emekli olmada seçim hakkınız yok.

İlk defa sigortalı olduğu tarihte hastalığı ve engeli olanlar malulen emekli olamıyor. Şayet sigorta başlangıç tarihiniz olan 22 Aralık 2012 tarihi itibariyle rahatsızlığınız mevcutsa malulen emekli olamazsınız. Kurum malulen emekli olamazsınız bilgisini verdiğine göre, ilk defa sigortalı olduğunuz tarihte rahatsız olmalısınız.

Yüzde 40’ın üstünde işgücü kaybı raporu olanla engelli hakkıyla erken emekli olabiliyor. Vergi indirim hakkı almanız halinde, Emekli olmak için; 16 yıl 4 ay sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 16 yıl 4 ay sigortalılık sürenizi dolduracağınız 22 Nisan 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

EKREM SARISU / POSTA
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.