Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   30 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Mahkeme kararıyla yaş büyütmenin avantajı var mı?

 

Okurumuz K.Gider, “20.06.1995 tarihinde sigorta girişliyim. 01.01.1974 doğumluyum. Fakat doğum tarihim 2002 yılında mahkeme kararlıyla 01.01.1977 tarihli olarak düzeltildi. Yüzde 42 özürlüyüm. Fakat vergi indiriminden 3 aydan beri yararlanıyorum.

Şu anda çalışıyorum. Toplam 2382 gün sigorta prim günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Yaş değişikliği dikkate alınır mı?” diye soruyor.
 

Okurlarımızın en fazla soru sorduğu konulardan birisi de, mahkeme kararıyla yapılan yaş düzeltmelerinin (yaş tashihi) emeklilik açısından geçerli olup olmayacağıdır. Burada emeklilik açısından sigortalının gerçekten yaş düzeltmesi ile doğru yaşı tespit ettirmesinin bir önemi yoktur. SGK uygulamasında emeklilikle ilgili haklardan yararlanmada, sigortalı olmadan önce yapılan yaş düzeltmeleri kabul edilmekte, sigortalı olduktan (sigortalılık başlangıç tarihinden) sonra yapılan yaş düzeltmeleri ise dikkate alınmamaktadır.

Yaş düzeltmelerine ilişkin mahkeme kararlarına istinaden tescil kütüklerinin tashihli yaşla ilgili bölümleri düzeltilecek ancak, uzun ve kısa vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortasına tabi olunduktan sonra yapılan düzeltmelerde sigortalılık hak ve mükellefiyetinin düzeltilmeden önceki yaşa göre belirleneceği sigortalılara bildirilecektir. Yani, okurumuzun sigortalı olduğu tarihten sonra yaptığı yaş değişikliği dikkate alınmayacaktır.

Okurumuzun sakatlık vergi indiriminden yararlanmasından dolayı, yaş şartını beklemeden diğer koşulların varlığı halinde emekli olabilmektedir.

İlk defa 06/08/2003 tarihinden önce çalışmaya başlayan ve sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlandığını belgelendiren özürlü sigortalılar için kademeli bir geçiş öngörülmüş olup, 06.08.1994-05.08.1997 tarihleri arasında işe girmiş olanlardan, yüzde 40-59 arasında özürlü olanların 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün sayısı ile emekli olunabilecektir.

RESUL KURT / STAR
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.