Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  25 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Fazla Teknoloji Muhasebeciyi Bozar !

 
   
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Mart ayı geldi çattı. Eskiden -tabi çok eskiden- Mart ve Nisan ayı için “vergi ayı” denilir ve başta muhasebeci ve mali müşavirler olmak üzere bütün mükellefler hararetli bir şekilde çalışmaya başlarlar geride bırakılan bir yılın beyannamesi verilerek vergiler ödenirdi. Günümüzde ise Mart ve Nisan ayları değişmedi ama bu aylara on tane daha yenisi eklendi. Kısacası her ayımız “vergi ayı” oldu. 

 
   

Tabi çağımızın nimeti teknoloji biz muhasebeci ve mali müşavirlerin hem işini kolaylaştırdı hem de yükünü arttırdı. Eskiden vergi dairelerinde, Sosyal Sigortalarda vb. kurumlarda bırakın bir beyanname veya bir form vermeyi, para ödemek için bile saatlerce hatta bazen günlerce sıra beklemek zorunda kalınırdı. Anayasamızın 73. Maddesine göre “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.”denilmektedir. Yani vergi ödemek zorunludur, ödemezseniz devlet gelir elinizden zorla alır. Düşünsenize, tüm dünyanın zorla aldığı vergiyi, ülkemizde ödemek isteseniz bile bazen ciddi uğraşmanız hatta saatlerce sıra beklemeniz gerekiyordu. 

Şimdi ise internet sayesinde oturduğumuz yerden hatta dağda bayırda piknik yaparken bile-mobil internet sayesinde- beyannamelerimizi verebiliyoruz, vergi, SGK, Bağ-Kur vb. ödemelerimiz yapabiliyoruz. İşin aslına bakarsanız, maliye bakanlığı sahip olduğu elektronik alt yapıyı kullanarak 7/24 hayatımıza girdi. Teknoloji güzel ama bu kadarı da fazla! Hani bir söz var, “fazla masraf cebi, fazla tıraş da cildi bozar”, görünen o ki, “fazla teknoloji de muhasebeciyi bozar”. Bu yazdıklarımdan teknolojiye karşı olduğum anlaşılmasın sakın; hatta tam aksine teknolojiyi yakinen takip etmeye ve imkânlarından faydalanmaya çalışan biriyim.

Maliye bakanlığı Avrupa da bile eşi olmayan ciddi bir elektronik alt yapı kurdu. Herhalde milyonlarca lira yatırım yaparken karakaşımız karagözümüz için yapmadı. Kayıt dışını kontrol altına almayı ve vergi kaçaklarının önüne geçmeyi hedefledi. Bunu da her geçen gün bir adım daha ileri götürüyor. Peki, bunda ne sakınca var diyeceksiniz! Tabi ki bir sakınca yok! Hata her şey yüzde yüz kayıt altında olsun da, vergi vermeden vergi verenlerin sırtından geçinenler ile doğru dürüst muhasebe yapmadığı halde işini titiz ve özverili yapanlara karşı haksız rekabet eden muhasebeciler sistemden bir bir ayıklansın. “Ak” la “kara” ayırt edilsin.

Gün geçmiyor ki vergi kanunlarında yeni bir düzenleme yapılmasın. Her gün yeni bir uygulama çıkıyor ve her gün beyanname bildirim süreleri, tutarları vb. kısaltılıyor, düşürülüyor. Kısacası her gün “mükellef çemberi” daralıyor. Sanırım gün gelecek o çember boyunları da sıkmaya başlayacak. Katma Değer Vergisi Beyannamesi, Muhtasar Beyanname, Ba-Bs dediğimiz, mükelleflerin alış ve satış tutarlarını bildirmek zorunda oldukları formlar en çok gündemde olanlar. Mesela son değişiklerden biri, Ba-Bs’lerin bildirim tutarları 8.000,00 TL’sinden 5.000,00 TL’sine düşürüldü. Bildirim dönemi de kısaltılarak, takip eden ayın son gününe çekildi. Görünen o ki neredeyse tüm alış ve satışlar ayrı ayrı bildirilmek zorunda.

Başka ülkelerde maliye bakanlığı yeni bir uygulama başlattığı zaman muhasebeciler sevinirler, çünkü para kazanacakları yeni bir iş daha çıkmıştır. Oysa ülkemizde bizler sevinemiyoruz, çünkü maliye bakanlığının yapmış olduğu her yeni düzenleme bize ciddi bir ek yük getirmekle birlikte bırakın para kazanmayı daha çok maliyetleri arttırmaktadır.

Bunun için çözüm, yapılan düzenlemelerin başta Maliye Bakanlığı ile birlikte biz meslek mensupları ve bağlı olduğumuz Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TURMOB)  olmak üzere, diğer Ticaret Odaları ve Sanayi odaları vasıtasıyla mükelleflere doğru anlatılması ve mükellefin bilinçlendirilmesidir. Çünkü maliye bakanlığının yaptığı her düzenleme doğrudan mükellefi ilgilendirmesine rağmen, bugüne kadar tüm yük ve sorumluluk meslek mensuplarına yüklenmeye çalışılmış ve başarılı da olunmuştur. Maliye Bakanlığı teknolojiyi nalıncı keseri gibi hep kendinden yana kullanmış ve hep muhasebecilere yüklenmiştir. Meslek mensuplarına yetki ve para verilmemiş fakat bol bol yük ve sorumluluk verilmiştir. Yapılan düzenlemeler zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı olmalıdır. Hayatımızın vazgeçilmezi olan internet teknolojisi ve bilgisayarlar hayatımızı zorlaştırmamalı aksine kolaylaştırmalıdır. Maliye Bakanlığı biz meslek mensuplarını kendi tahakkuk memuru gibi görmekten vazgeçmeli ve sahip olduğu elektronik alt yapıyı işlerimizi zorlaştırmak için değil kolaylaştırmak için kullanmalıdır.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
www.muhasebenet.net

Diğer makaleleri

-Yurt dışından kullanılan kredilerde stopaj ve KDV

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.