Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   22 EYLÜL  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Sermaye Şirketlerinin Genel Kurul Toplantılarında Görevlendirilecek Bakanlık Temsilcisi (Hükümet Komiseri) ne ödenecek ücretler ve Gelir Vergisi Stopajı

 
   
Türk Ticaret Kanunu uyarınca, şirketlerin genel kurul toplantılarının, kanuna ve şirket ana sözleşmelerine uygun olarak yapılmasını sağlamak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının yetkisindedir.(TT.K: Madde; 274,297,378)  

Bakanlık, şirket genel kurullarının denetim ve kontrolünü, görevlendireceği Bakanlık Komiserleri vasıtası ile sağlamaktadır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Bakanlık Komiserinin genel kurul toplantılarına katılımını, bu toplantılarda bulunulacak bakanlık komiserinin görev, yetki ve niteliklerini ve bunlara yapılacak ödemeleri düzenleyen bir yönetmelik hazırlamıştır.

7 Ağustos 1996 tarih ve 22720 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğin 16. maddesi uyarınca genel kurul toplantılarında bakanlık komiserinin bulundurulması için; toplantının gün ve saatini bildirmek suretiyle toplantı tarihinden en az 10 gün önceden şirketi temsil ve ilzama yetkili olan kişilerce; veya genel kurul, denetçiler veya tasfiye memurlarınca toplantıya çağırılmışsa bunlar tarafından; Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir.
Yönetmeliğin 34. maddesi ile bakanlık komiserlerinin masraflarının şirketlerce karşılanacağı hüküm altına alınmıştır. Maddeye göre;

Madde 34- Şirketlerin genel kurul toplantılarında görevlendirilen komiserlerin zaruri masraflarını karşılamak üzere her yıl Bütçe Kanunu'nun (H) cetvelinin (I-B) bendi ile tesbit edilen Devlet memurlarına ödenen en yüksek yurtiçi gündelik tutarının iki katı; resmi tatil günleri için üç katı olarak ödenir. İlgili şirket tarafından bu tutarlara tekabül eden vergi ve kanuni kesintiler süresi içerisinde vergi dairesine yatırılmak üzere kesildikten sonra kalan miktar Ankara'da Genel Müdürlük adına, diğer illerde il sanayi ve ticaret müdürlükleri adına TC Ziraat Bankası'nda açılacak hesaplara yatırılır.
Toplantı mahaline gidiş ve dönüş şirket tarafından temin edilecek araçla sağlanır. Bunun mümkün olamaması halinde yol giderleri de şirket tarafından karşılanır.

Yönetmelik madde metninden de anlaşılacağı üzere Bütçe Kanunu’nun (H) cetvelinin
(I-B) bendi ile tespit edilen tutar, brüt tutardır. Bu tutardan, vergi ve yasal kesintiler süresi içinde vergi dairesine yatırılmak üzere kesilecek ve kalan tutar Ankara’da genel müdürlük adına, diğer illerde il müdürlükleri adına ziraat bankasında açılacak hesaplara yatırılacaktır.
Pek çok şirket temsilcisi, Bütçe Kanunu’na göre tespit edilen tutarı, banka hesaplarına kesinti yapmadan yatırmaktadır. Şirket bünyesinde çalışan ya da serbest çalışan mali müşavir meslektaşlarımız da, bu konuyu, angaryaların arasında kayboldukları için ihmal edebilmektedir.
İşte bu aşamada Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen bir muktezada (özelge) durumdan bahisle, Hükümet Komiserlerine yapılan ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı görüşüne yer verilmiştir.
Konu ile ilgili olarak verilen bir mukteza ile de konu netleşmektedir.
Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen; 09.07.2008 tarik ve 2869 sayılı mukteza da, yukarıda yer alan yönetmelik hükmünden de bahsederek:
“Bu hükümlere göre, “Sermaye Şirketlerinin Genel Kurul Toplantıları ve Bu Toplantılarda Bulunacak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Komiserleri Hakkında Yönetmelik”’in 34’üncü maddesi hükmü uyarınca, hükümet komiserine ödenecek komiserlik ücretinin, Şirketinizce 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 96, 97, 103 ve 104 üncü maddeleri gereğince gelir vergisi tevkifatına tabi tutularak, kalan miktarın İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü adına açılmış banka hesabına yatırılması gerekmektedir.
Ayrıca, tevkif edilen vergilerin, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98 ve 119’uncu maddeleri uyarınca, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine muhtasar beyanname ile beyan edilerek ödenmesi gerekeceği tabiidir.”
Şeklinde görüş bildirilmiştir.

Kişisel kanaatimiz, bu ödemeler üzerinden stopaj yapılamayacağı yönündedir. Çünkü, yapılan ödemeler doğrudan Bakanlık komiserlerine yapılmamaktadır. Bilakis, yapılan ödemeler, öncelikle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (genel müdürlük veya il müdürlükleri) adına yatırılmaktadır. Dolayısı ile bu tutar üzerinden kesinti yapılması yasal olarak mümkün görülmemektedir.

SONUÇ: Sermaye şirketlerinin genel kurul toplantıları ve bu toplantılarda bulunacak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Komiserlerine, zaruri masraflarını karşılamak üzere,Bütçe Kanunu'nun (H) cetvelinin (I-B) bendi ile tesbit edilen Devlet memurlarına ödenen en yüksek yurtiçi gündelik tutarının iki katı; resmi tatil günleri için üç katı olarak ödenecek tutarlar üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılarak kalan tutar Ankara’da genel müdürlük, diğer illerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri hesabına yatırılacaktır. Tevkif edilen vergi, Muhtasar beyanname verilme süresi içinde beyan edilerek vadesi içerisinde ödenecektir.

Fevzi ÇELİK
S.M.Mali Müşavir
Antalya
fevzicelik@hotmail.com

muhasebenet.net

Diğer makaleleri

-Vergi incelemesinde dikkat edilecek hususlar

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.