Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   02.10.2007
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2007 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


 

İş görüşmelerinde başarılı olmanın 10 pratik yolu

İş arayanların hazırladıkları özgeçmişlerin kağıt üzerinde muhteşem görünmesine rağmen, daha sonra yapılan mülakat sırasında bir çok kişinin başarısız oldukları bilinen bir gerçektir. Dışarıda bunca iş arayan varken ve buna karşılık bu kadar az iş varken öncelikli olarak yapılması gereken en önemli şey ilk görüşmede en iyi etkiyi bırakmaktır.

Size başkalarının hatalarından ders alarak tekrarlamamanız gereken ve iş görüşmelerinde en çok sorulan 10 soruya verilecek yanıtlara ilişkin ipuçlarını vermek istiyorum.

  • 1. Kötü bir şekilde tokalaşmak: Mülakatın en başında geçen üç saniyelik el sıkışma iyi bir izlenim bırakmanız için ilk fırsatınızdır. Kötü el sıkışma ilk baştan bir mülakatı bitirir. Kötü el sıkışmayla, iyi bir izlenim bırakarak görüşmeden ayrılma şansınızı kaybetmiş olursunuz. Şimdi size bir kaç örnek vereyim:

     

    • Gevşek el sıkışma: Karşınızdakini umusamadığınız ve aslında iş ile ilgilenmediğiniz izlenimini verir.

    • Parmak ucuyla el sıkışma: Yetersizlik izlenimi verir

     

    Kendinizi çok tecrübeli biri olarak görseniz bile bu hatalara düşmeyin.

     

  • 2. Çok Konuşmak: Bazı patronlar çok konuşan insanlardan hiç hoşlanmazlar. Bunun bazı örnekleri aşağıda verilmiştir.

     

    • Sorulara doğru cevap vermek için çok konuşmak: Bunun bıraktığı izlenim şudur: Bu kişi de bir türlü sadede gelemiyor.

    • Gergin bir şekilde konuşmak: Bir şeyleri örtmeye çalıştığınız veya yalan söylediğiniz izlenimini verir.

     

    Bu durumlardan kaçınmak için sorulara doğrudan ve kısa cevaplar vermeniz gerekir. Kendi kendinize prova yaparak gergin konuşma tarzından kaçınmaya çalışın.

     

  • 3. Mevcut ya da eski işverenler ile ilgili olumsuz şeyler söylemek: Bir işe kabul edilmemenin en kısa ve iyi yolu eski ya da mevcut iş vereninizle ilgili olumsuz şeyler söylemektir. Şikayetleriniz ne kadar makul olursa olsun işvereninize saygı göstermediğinizi ima ettiğiniz anda yeni işi kaybetmiş olursunuz. Olabildiğince olumsuz tecrübelerinizi anlatmamaya çalışın.

     

  • 4. Mülakata çok erken veya geç gelmek: Bu en önemlilerindendir. İş görüşmelerine tam zamanında gitmek gerekir. 10 dakika erken gelmek de zayıf bir izlenim bırakır. 10 dakika geç gelmek de işi kesinlikle kaybetmenize sebep olur. Öyle zamanınız çok ve çaresizmiş gibi görünmeyin. Zamanınızın en az onların ki kadar değerli olduğunu hissettirin. Her zaman zamanında orada olun ama asla on dakikadan daha önce değil.

     

  • 5. Sizi karşılayan kişilere kaba davranmak: Bir mülakatta ilk tanışacağınız kişi genelde bir resepsiyonist ya da sekreterdir. Bu aynı zamanda bırakacağınız ilk izlenimdir. Sakın düşük seviyeyi veri olarak almayın. Resepsiyonist sizi başarılı bir görüşmeye giden bir yola da götürebilir tam tersine bir yola da sokabilir. Hiçkimseyi küçümsemeyin ve herkese nazik davranın.

     

  • 6. Yan ödemeler tatil günleri ya da maaş ile ilgili sorular sormak: Size araba satan kişi size test sürüşü yapacağınız arabayı göstermeden kredibiliteniz hakkında belge ve bilgi görmek isterse ne düşünürsünüz? Kızar ve arkanızı döner gidersiniz. Aynısı iş görüşmeleri için de geçerlidir. İşvereni kazanana kadar bekleyin. Gerekirse bu bunlarla ilgili soruları ikinci görüşmeye bırakın.

     

  • 7. Görüşmeye hazırlıksız girmek: Görüşme öncesi yeterli hazırlık ve araştırma yapmamış bir kişi kadar ilgisiz biri izlenimi vermek mümkün değildir. En güzel hareket şirketle ilgili yerinde ve doğru bir kaç soru sormaktır ve bu işe ilginizi açık bir şekilde gösterir.

     

  • 8. Konuşurken takılmak: Konuşurken çok takılan kişiler oldukça kötü bir izlenim bırakır. Gerginliğin ilk belirtileri bu takılmalardır.Yani, şey, falan filan gibi takılmalar kendinize güvenli görünüşüzü etkiler.

     

  • 9. Çok fazla veya yetersiz göz teması: Her durum olumsuz bir etki yaratabilir. Göz temasından kaçınmak sizi doğru ve samimi olmayan bir kişi olarak gösterir. Çok fazla göz teması ise karşınızdaki insanı bıktırır. Bu sebeple bir mülakata gitmeden önce mutlaka bununla ilgili olarak bir arkadaşınızla prova yapın.

     

  • 10. İletişim tarzlarının uymaması: Görüşmeyi yapanla etkin bir iletişim kuramazsanız iyi bir izlenim bırakmanız imkansızdır. Görüşmeyi yapanın size davranış şeklini aynı şekilde ona yansıtırsanız durumu kolayca değiştirebilirsiniz.

     

    • Görüşme hep işle ilgili geçerse ortamı yumuşatmaya çalışmayın. Profesyonel görünmeye devam edin.

    • Görüşmeyi yapan çok samimi ise o zaman ona da ilgi alanlarıyla ilgili sorular sormaya çalışın. Bulunduğunuz ofisteki eşyalar sizin için bir ipucudur.

    • Doğrudan bir soru sorulursa doğrudan cevap verin. Sorularla daha fazla bilgi istenip istenmediğini öğrenmeye çalışın.

     

    İyi bir özgeçmiş sizi dikkate almalarını, iyi bir görüşme de işi sizin almanızı sağlar.

     

    Arif UĞUR

    Arif.ugur@gmail.com

    Dünya Gazetesi / 02.10.2007

  •  

     


    Copyrıght © 2005 -2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.