Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   04.10.2007
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2007 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


 

Mali müşavir kendi bürosunda

 sigortalı olabilir mi ?

 

Muhasebe bürosunda çalışan biri, mali müşavirlik ruhsatını alarak büro açıyor. Ancak halen eski çalıştığı yerde sigortası devam ediyor. Önceki çalıştığı yerden çıkış yapıp Bağ-Kur’a geçmeden, kendi bürosu için alacağı SSK işyeri sicil numarasına kendi SSK girişini yapabilir mi? e...c.../İstanbul

İşverenlik ve sigortalılık vasıflarının aynı kişide birleşmesinin (bir kişinin hem işveren hem işçi olmasının) mümkün olmaması nedeniyle, kendi işyerinizde hizmet akdine tabi çalışmanız yasal olarak mümkün değil.


Diğer yandan 3568 sayılı SM, SMMM ve YMM Kanun’un 45. maddesine göre, “Serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler bu unvanlarla, yeminli mali müşavirler ise bu unvan ve tasdik yetkisiyle; 2. maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar..”. Buna göre, eski işyerinde de sigortalı olarak mesleğinizi sürdüremezsiniz.
Sonuç olarak, kendi adına bağımsız çalışmak üzere büro sahibi ve vergi mükellefi olarak kendi işyerinizde SSK sigortalısı olamayacağınızdan, Bağ-Kur sigortalısı olmanız gerekiyor.

 

İşyeri kira sözleşmesinin damga vergisi

 

Annemin işyeri kira gelirleri üzerinden yapılan vergi tevkifatı, beyan edilen gelir üzerinden hesaplanan vergiden fazla olduğu için vergi dairesinden iade talebinde bulunduğunda, vergi dairesi yetkilileri kira sözleşme örnekleri ile damga vergisi beyannamesi verilip verilmediğini sordular.
Kiracı ile yapılan sözleşmeler eski tarihleri taşımakta olup, sözleşme zamanında damga pulları yapıştırılmıştı. Vergi dairesi pulla ödenen eski damga vergisinin anlamı olmadığını ve yılla (2006 Yılı) ilgili damga vergisi beyannamesi verilip verilmediğini ve verilmişse ödemesinin yapılıp yapılmadığını sordu.
Böyle bir işlem yapmadığımızı söyleyince cezalı ve gecikme faizli tarhiyat yaparak ödenmesini istediler. Bizde ödenecek vergi iadesinden mahsup yolu ile tahsilini istedik. Kestikleri vergi ve ceza ile gecikme faizini iade edecekleri vergiden kestikten sonra kalan kısmı iade ettiler.
Bu durumda söz konusu kira sözleşmeleri için her yıl damga vergisi beyannamesi vermemiz gerekip gerekmediği ve beyannamenin hangi değerler üzerinden verileceği konusunda bizi aydınlatırsanız mutlu oluruz.
O...Y....

Bir kağıdın damga vergisine tabi tutulabilmesi için, bu kağıdın bir hususu ispat veya belli etmek amacıyla ibraz edilebilecek şekilde yazılıp imzalanması ve Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı Tabloda yer alması gerekiyor.
Gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ve basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlar hariç, işyeri kiralamaları ile ilgili kira sözleşmeleri Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı Tablonun I/1-c maddesine göre binde 1,5 oranında damga vergisine tabi.
Herhangi bir hususu ispat veya belli edebilecek nitelikteki bir kağıtta hiçbir değişiklik yapılmaksızın sürenin uzatılması da damga vergisine tabidir. Ancak, Maliyenin 1972 yılında vermiş olduğu bir özelgeye göre, sözleşme metninde yer alan ve süre bitiminde, kendiliğinden uzama sonucu doğuran hükme istinaden sözleşme hükümlerinin devam etmesi halinde, yeni bir sözleşme düzenlenmediğinden veya süre uzatılmasına dair kağıt üzerine şerh verilmediğinden ve dolayısıyla damga vergini doğuran olay meydana gelmediğinden, damga vergisine tabi tutulmaması gerekir.
Buna göre, kira sözleşmesinin her yıl damga vergisine tabi tutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Ancak, sizin olayınız biraz farklı.
Gayrimenkul sermaye iradına ilişkin vergi iadesi taleplerinde, gayrimenkul sermaye iradına ilişkin olarak kira kontratının ibraz edilmesi gerekiyor. Kira kontratının süresi, sözleşme metninde yer alan ve süre bitiminde, kendiliğinden uzama sonucu doğuran hükme istinaden uzamış olsa da ibraz ettiğiniz sözleşmedeki kira tutarı 2006 yılı kira tutarını kapsamadığından, vergi dairesince ilgili yıla ilişkin damga vergini beyan edip ödenmeniz istendiğini düşünüyorum.
Bu bağlamda, vergi iadesi için kira sözleşmesini her ibraz ettiğinizde o yıla ilişkin damga vergisinin ödenmiş olması gerekecek.
Damga vergisi, kira sözleşmesinin süresine göre kira bedeli üzerinden ödenir. Sözleşme beş yıllık yapılmış ise damga vergisi beş yıllık kira tutarı üzerinden, sözleşme her yıl yenileniyor ise her yıl yıllık kira tutarı üzerinden ödenir.

 

Kaynak: Gazeteport

Sezgin Özcan

04.10.2007

 

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.