Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   07.07.2007
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2007 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


Şirketlerde risk analizi neden ve nasıl yapılır?

SEÇ ( Sağlık, Emniyet ve Çevre) faaliyetlerinin temel amaçlarından ikisi; çalışanlarda olumlu davranış değişikliği yaratmak ve doğru tutum kazandırmaktır. Etkin SEÇ çalışmalarının sonucunda; baret takmayan, emniyet kemeri kullanmayan, kurallara uymayan personelin, bu yanlış tutum ve davranışlarını doğru olanlar ile değiştirmesi beklenir. Konunun uzmanları insanda davranış ve tutum değişikliği yaratabilmek için iki ana faktörün varlığından bahsederler. Bunlardan birincisi değer yargıları, diğeri ise çevre şartlarıdır. Değer yargıları veya sıralamasının değişimi konusu, tartışmalıdır. Ancak işyerinde uygun çevre şartları sağlandığında, bir başka deyiş ile uygun iklim yaratıldığı zaman, çalışan tutum ve davranışlarının değişebildiği gözlenmektedir.

Şirket için uygun SEÇ iklimini nasıl oluştururuz ?

Bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Çünkü her şirket için; çalışan ve yönetici profili, bulunduğu sektör veya şehir gibi birçok etken, bu soruya verilecek cevabı etkiler. Genel kabul şudur ki; istenilen iklimi yaratılabilmek için, öncelikli olarak ilgili etkenleri doğru ve tam olarak tespit etmek gerekir. Bu amaçla işyerlerinde risk analizleri yapılır. Risk analizi; işyeri hekimi, iş emniyeti ve çevre uzmanı ile birlikte ilgili şirket sorumlularından oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Planlı olarak yapılan bu çalışma sonucunda ise şirketin SEÇ fotoğrafı çekilmiş olur.

Şirketin SEÇ fotoğrafı çekilir...

İyi bir fotoğraf çekebilmek için; objektifin odak uzaklığı, diyafram açıklığı ve kullanılan filmin ASA değeri çekim yapılacak ortamın özelliklerine uygun olmalıdır. Yine iyi fotoğraf kareleri yakalayanlar bilirler ki deklanşöre basmak için çoğunlukla uygun zamanı ve açıyı beklemek gerekir. Şirketin risk analizini yaparken bilinmesi gereken işyeri tehlike kaynaklarını, uygun kontrol listesi (check-list) ile hızlı ve etkin şekilde belirleyebiliriz. Bu kontrol listesi, işyerinin özelliklerine uygun ASA değerinde seçilmiş fotoğraf filmine benzetilebilir. Herbir sektör için kullanılabilecek standart kontrol listeleri bulunabildiği gibi, lojistik sektörü için ayrı, petrokimya için farklı kontrol listeleri de vardır. Bu listeleri ilgili şirketin özelliklerine uygun olarak düzenlemek mümkündür. Tehlike kaynaklarını belirleme sürecinde kullanılan bu listeler, işin hızla yapılmasının yanında bazı önemli konuları atlamayı da engeller.

İşyeri tehlikeleri belirlendikten sonra; risk değerlendirme metotlarından hangisinin kullanılacağı kritik bir karardır. Belirlenen tehlikelerden hangisinin öncelikli risk taşıdığını, ancak uygun objektif odak aralığını kullanarak netleştirmek mümkün olacaktır. Uygun odak uzaklığı olan objektif; tehlike kaynakları belirlendikten sonra işyeri risk haritasının çıkartılması için kullanılacak risk değerlendirme metodudur. Bunun için çeşitli tavsiyeler olmakla birlikte doğru seçim için genellikle yeterli tecrübeye sahip SEÇ uzmanına ihtiyaç vardır.

İşyeri risk analizi sürecinde birçok kişi ile görüşmeler yapılır. Bu görüşmeler sırasında tehlike kaynaklarını abartan veya azaltan ifadeler ile karşılaşılabilir. Yapılan çalışmanın güvenilirliğini etkileyecek bu durum mutlaka engellenmelidir. SEÇ üyeleri, değişik zamanlarda, farklı kişilere, aynı konu hakkında sorular sorarak doğru ifadeyi yakalamaya çalışırlar. Yeterli ışığı sağlayacak uygun diyafram açıklığını bulmaya benzetilebilecek bu işlem dikkat ve zaman ister.

Ayrıca risk analizinin yapılacağı zamanın doğru seçilmesi de çok önemlidir. Operasyonların üç vardiya, 24 saat devam ettiği işyerlerinde sadece gündüz saatlerinde yapılmış olan risk değerlendirmesi eksik kalacaktır. İş yoğunluğu cuma günleri artan bir departmanda, salı günü risk değerlendirmesi yapmak anlamsız olacaktır.

Şirket SEÇ fotoğrafı çekildikten sonra hedefler belirlenir...

Şirket SEÇ fotoğrafı çekildikten, yani mevcut durum objektif olarak tespit edildikten sonra, şirket yönetimi SEÇ hedeflerini belirler ve yol haritası hazırlanır. Hazırlanan bu yol haritasına şirketin SEÇ planı denir. Haftaya şirketlerin SEÇ hedefleri ve planlarını tartışacağız.

 

Dr.Sedat Karabulut

Dünya online / 07.07.2007

 


Copyrıght © 2005 -2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.