Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   16.08.2007
    

                                           Ana Sayfa 

                             Muhasebe Forum 

                                      SSK Mevzuat

                                    Danışma Hattı 

                      2007 Yılı Uygulamaları

                         Staj-Stajyer Rehberi

                     2007 Yılı Pratik Bilgiler

 

 

 


 

Hafta tatiline nasıl hak kazanılır?

 

İş Kanununa göre haftada 45 saat çalışan bir işçi, haftanın 1 günü hafta tatiline hak kazanıyor.
Bir işyeri, işlerinin hafifliği nedeniyle 2 ay için işçilerini haftanın 5 günü çalıştırmak istiyor (bu durumda çalışma süresi 40 saat olmaktadır). Böyle olunca işçi 45 saati doldurmadığından hafta tatiline hak kazanacak mı, kazanamayacak mı? T.Engin

4857 sayılı İş Kanununun 46. maddesine göre, işçilere tatil gününden önce 63. maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Yani hafta tatiline, dolayısıyla hafta tatili ücretine hak kazanmak için bir hafta içinde 45 saat çalışmış olmak değil, belirlenen iş günlerinde çalışmış olmak gerekiyor.

Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde, haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır.

Yine 4857 sayılı İş Kanununun 63. maddesine göre, genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yani kırk beş saat genel olarak belirlenen azami haftalık çalışma süresidir. Haftalık çalışma süresinin bunun altında belirlenmesi her zaman mümkündür.

Sizin olayınızda da tatilden önceki gün işçinin çalışmaması değil, işverenin çalıştırmaması söz konusu. İşveren illa da haftada kırk beş saat çalıştırmak istiyorsa, işçilerle anlaşarak kırk beş saati haftanın beş gününe bölebilir. Ama haftada bir günün işveren tarafından ayrıca tatil edilmesi, işçilerin hafta tatili ücretine hak kazanmalarına engel olmaz.

 

Hafta tatili ve genel tatil günleri

 

Yıllık ücretli izin uygulamasında hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil kavramları hangi günleri ifade ediyor?
Haftanın beş günü çalışarak 45 saatlik haftalık çalışma süresini tamamlıyoruz. Cumartesi günü çalışılmaması yıllık izin süresinin hesabında farklı bir durum yaratır mı, çalışılmayan Cumartesi günleri de iş günü mü sayılır? Y. Bozkurt

 

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 3/A maddesine göre Pazar günü, hafta tatilidir.

Bir takvim yılı içerisinde 13.5 gün ulusal bayram ve genel tatil günü var. 2429 sayılı Kanuna göre, 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayram. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten
itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.

Genel tatil günleri ise, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 3,5 gün ramazan bayramı, 4,5 gün kurban bayramı ve 1 Ocak olmak üzere toplam 12 gündür.

Kanuna göre, aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü genel tatil günleridir.

Resmi bayram günleri:
- 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
- 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
- 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır

 

Dini bayramlar:
- Ramazan Bayramı: Arife günü saat 13.00'ten itibaren 3,5 gündür.
- Kurban Bayramı: Arife günü saat 13.00'ten itibaren 4,5 gündür.

Yılbaşı tatili:
1 Ocak günü yılbaşı tatilidir.

Haftanın beş günü çalışmanız yıllık ücretli izinlere ilişkin işgünü hesabında farklı bir durum yaratmaz. Yine sadece Pazar günü hafta tatili, Cumartesi iş günü sayılır.

 

Kaynak: Gazeteport

Sezgin Özcan

16.08.2007

 


Copyrıght © 2005 -2007  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.