Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   31 Mayıs 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

VERGİ LEVHALARININ İNTERNET VERGİ DAİRESİNDEN İNDİRİLMESİ

              Vergi Usul Kanunu’nun 5.Maddesinde 6111 Sayılı Kanun’un 82.Maddesiyle yapılan değişikliğe göre vergi levhalarının asılma zorunluluğu kaldırılmış ancak, her yıl Mayıs Ayının Son Gününe kadar vergi levhası almak zorunluluğu getirilmiştir. Vergi levhasının asılma zorunluluğu bulunmamasına rağmen isteyen mükellefler vergi levhalarını işyerlerine asabilir veya web sitelerinde yayınlayabilirler.

2010  Yılına İlişkin Vergi Levhaları Meslek Mensubu veya Vergi Dairesince Tasdik Edilmeyecektir:

2010 yılına ilişkin olarak meslek mensupları veya vergi dairelerince vergi levhası tasdik edilmeyecek tasdik edilmiş olanlar kullanılmayacaktır. 2010 yılına münhasır olmak üzere aşağıda belirtilen esaslar doğrultusunda oluşturulmuş vergi levhaları 1 Haziran 30 Haziran 2011 tarihleri arasında internet vergi dairesinden yazdırılarak aşağıda belirtilen yerlerde bulundurulacaktır.

Vergi Levhası Almak Mecburiyetinde Olanlar:

            * Ticari Kazanç Sahipleri (Basit Usul Dahil),

            * Zirai Kazanç Sahipleri (GVK’nun 52.Maddesinin altıncı fıkrasında yazılı yazıhaneyi açmış olanlar)

            * Serbest Meslek Erbabı,

            * Anonim Şirketler

            * Limited Şirketler

            * Eshamlı Komandit Şirketler

            Adi ortaklık, Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak adına ayrı ayrı vergi levhası alınacak ve ayrı ayrı bulundurulacaktır.

            Vergi Levhasının Bulundurulacağı Yerler:

            * İşyerinin Merkezinde

            * Şubelerinde

            * Satış Mağazalarında

            * Çiftçilerin (GVK’nun 52.Maddesinde yazılı) yazıhanelerinde

            * Taşıt işletmeleri ayrıca taşıtlarında

İsenildiğinde ibraz etmek üzere bulunduracaklardır. İşyerinde birden fazla kat veya reyon olması halinde her kat veya reyon için ayrı bir levha alma ve bulundurma mecburiyeti yoktur.

            Vergi Levhasının İnternet Ortamında Alınması:

            Vergi Levhaları, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından beyannamede yer alan bilgilere göre oluşturularak mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılacaktır.      

Gelir Vergisi Mükellefleri (Basit Usul Dahil):

            Gelir Vergisi Beyannamesinin verilmesinden sonra 1 Nisandan itibaren  31 Mayıs günü sonuna kadar vergi levhasını mükellefin internet vergi dairesi hesabından bizzat kendileri veya yetki verdikleri SM, SMMM veya YMM aracılığıyla yazdıracaklardır. Kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler, yukarıdaki şekilde veya meslek odaları aracılığıyla internet vergi dairesi üzerinen vergi levhalarına erişebileceklerdir.

Kurumlar Vergisi Mükellefleri :

            Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verilmesinden sonra 1 Mayıstan itibaren  31 Mayıs günü sonuna kadar vergi levhasını mükellefin internet vergi dairesi hesabından bizzat kendileri veya yetki verdikleri SM,SMMM veya YMM aracılığıyla yazdıracaklardır.

            İşbu vergi levhaları ayrıca, vergi dairesine veya meslek mensubuna tasdik ettirilmeyecektir. Levha üzerindeki onay kodu tasdik hükmündedir.

            Meslek mensupları, vergi levhalarının tasdikine ilişkin herhangi bir bildirimde bulunmayacaktır.

            Yıl içinde işe başlayan mükellefler vergi levhalarını, mükellefiyet tesisinden itibaren 1 Ay içinde internet vergi dairesinden yazdırarak veya vergi dairesi aracılığıyla alacaklardır.

            Beyannamelerini kanuni süresinden sonra ancak, 31 Mayıstan evvel verenler intenet vergi dairesinden bu işlem için hazırlanan menüyü kullanarak vergi levhasını yazdırabileceklerdir. Ancak 31 Mayıstan sonra verenler, internet vergi dairesinde bu işlem için hazırlanan menüyü kullanmak suretiyle vergi levhalarını kendileri oluşturarak yazdıracaklardır.

            Özel hesap dönemine sahip mükellefler vergi levhalarını, beyanname verme süresinin son gününden itibaren 1 Ay içinde internet vergi dairesinde bu işlem için hazırlanan menüyü kullanmak suretiyle kendileri oluşturarak yazdıracaklardır. 

            Gelir/Kurumlar vergisi beyannamelerini elektronik ortamda vermeyen mükellefler vergi levhalarını vergi dairesinden alacaklardır. 

İnternetten İndirilen Vergi Levhası Hatalı İse

            İnternet vergi dairesinden indirilen vergi levhasındaki bilgilerin hatalı olması halinde derhal bir dilekçe ile vergi dairesi müdürlüğüne başvurarak hatanın düzeltilmesi istenecektir. Düzeltmeden sonra yeni vergi levhası internet vergi dairesinden oluşturulup yazdırılacaktır.

            İşin Terk Edilmesi Halinde Vergi Levhası

            Mükelleflerin işlerini terk etmeleri durumunda, vergi levhalarının vergi dairesine iade edilmesi gerekmiyor.

            Vergi Levhasındaki Bilgilerin Sonradan Değişmesi

            Mükellefler; ticaret unvanı, iş yeri adresi, vergi dairesi, ana faaliyet kodu veya faaliyet türünün değişmesi halinde, yeni vergi levhalarını internet vergi dairesinde bu işlem için hazırlanan menü kullanılmak suretiyle kendileri oluşturarak yazdıracaklardır.

            Vergi Levhalarının Bulundurulmamasının Cezası

            Vergi levhalarının bulundurulması gereken yerlerde bulundurulmaması halinde her bir tespit için VUK’nun 353/4 Maddesine göre 2011 yılı için 170 TL özel usulsüzlük cezası kesilir. 

            E-Vergi Levhası Sorgulama Hizmeti

            Münferit sorgulamalar için hizmet verecek bu uygulama ile bir mükellefin vergi levhasında yer alan bilgilerine ulaşılabilecektir.

            Vergi Kimlik Numarası Doğrulama Hizmeti

            Mükellefler, vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarası  anahtar alan olmak kaydıyla sorguladıkları mükellefin, vergi kimlik numarasının doğruluğunu, faal olup olmadığını ve unvanını sorgulayabileceklerdir.

            Vergi Levhası Doğrulama Hizmeti

            Mükellefler muhataplarınca kendilerine sunulan vergi levhasının onay kodu ile vergi levhasının doğruluğunu ve güncelliğini sorgulayabilirler. Güncel değilse, “Bu mükellefin yeni vergi levhası bulunduğu” kendilerine mesajla bildirilir. İstenmesi halinde güncel vergi levhası gösterilir. Sorgulamısı yapılan mükellef işi terk etimiş ise, mükellefin işi terk ettiği terk tarihi de belirtilerek gösterilir.  

            KDV Levhası Asma Mecburiyetide Kaldırıldı

            22 Seri No’lu KDVGT’göre, perakende mal satışı yapanlar ile hizmet ifa edenlerin “Fiyatlarımıza Katma Değer Vergisi Dahildir” ibaresini taşıyan en az 20x30 cm ebadında bir levhayı işyerlerinde, vitrin varsa ayrıca vitrinlerinde müşterilerin görebileceği bir şekilde asmak mecburiyeti 408 Sıra No’lu VUKGT ile 27.05.2011 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmıştır.

 

SMMM İbrahim GÜLER
Adana SMMM Odası Vergi Mevzuatı
İnceleme Komisyonu Başkanı
31.05.2011

-Ortaklardan alacaklar hesabı ve KDV

-6111 Sayılı kanunda başvuru ve ödeme sürelerinde uzatma

Yasal Uyarı
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.