Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  08 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   
Mustafa BAYGIN
SMMM, Emlak Müşaviri

mustafabayginyh@hotmail.com
08.02.2010
 
     

Ekonomi İyi İse Bu Neyin Artışı?

Türkiye’de konut fiyatlar ve arsa değerleri yükseldi denilerek 2010 yılı vergilendirme değer tespitlerinde dolayısı ile de vergilerde artış oluşturuldu.
Kim, kimi, nasıl, neden kandırmaya çalışıyor? TÜİK’in verileri millete doğruları söylüyorsa, bina maliyet bedellerinin yükselmesinin kaynağı nedir? Yok, TÜİK yanlış bilgilendirme de bulunmuşsa, vatandaşın aldatılmaya çalışması ile neler gizlenmeye çalışılıyor, altında yatan gerçek nedir, hesabını kim, kimlerden, nasıl soracaktır?
Emlak 10 Şiddetli bir deprem Krizinin acılarını yaşıyor.
Evet, emlak 2009 yılında çok ciddi bir krizin içinde debelendi. Çünkü, global kriz denilen Ekonomik Krizin sadece dünyada değil Türkiye’de de özellikle emlak sektörü ile alakalı olduğu biliniyor. Bu nedenle diyoruz ki, Emlak 2009 yılını krizin en derinin de yaşamış ve yaşamaya da devam etmektedir.
Emlak sektöründe, 2009 yılı inşaat maliyetlerinin yüzde 6,8 oranında düşüş gösterdiğini açıklayan vatandaşlar veya emlakçılar değil, bizzat Devletin Kurumu olan TÜİK’tir. Bu rakamsal düşüş doğru mudur? Elbetteki bu rakamlar doğru ve hatta belki daha fazla düşüş yaşanmıştır.
Sektörün içinde olanların satış fiyatlarına bakıldığında; demirde düşüş ne kadar olmuştur? Çimento, Kum, Karo, fayans ve buna benzer diğer inşaat girdilerini oluşturan inşaat malzemelerinin fiyatları nereden nereye kadar indiği görülecektir.
Bu verilerin de birçoğu TÜİK Rakamlarında, hem de 2009 Yılının son ayının ilk haftalarında açıklanan maliyet fiyatları olarak gösterilmiştir. 2010 yılı değerlendirme veya maliyet bedellerini belirleme çalışmalarına bakıldığında ise tüm rakamların yalan, yanlış olduğu ortaya konmaya çalışılmaktadır.
Öyle ki, TÜİK’in 2009 yılının Aralık ayı verilerine göre Konutlarda yaşanan düşüş yüzde 6,8 iken bir anda konut fiyatlarının yüzde 25 artış gösterdiği ifade ediliyor. Hangi bilgi doğru? Kim yalan veya yanlış verileri sıralıyor? Her iki açıklama da devlet kurumlarının verileri olarak vatandaşa aktarılıyor. Burada direk bir güven bunalımı oluşturulmakta değil midir? 2010 yılı maliyet bedellerine bakıldığında, Arsa fiyatlarında yüzde 500’e varan artışlar olduğu görülüyor. Kim itiraz edecek? Fiyat belirlemesini, değerlemeyi kim yapıyor? Bu iş neden Meslek Odaları tarafından rapor halinde talep edilmiyor veya sunulmuyor?
Bu yeni maliyet bedellerindeki artışlar diğer artışları da beraberinde getirmektedir.
Konu dava edilse kim, nasıl açacak? İtiraz yetkisi kimde? Mahalle ve köy muhtarlarına arsa ile lakalı itiraz yetkisi tanınırken, inşaat ile alakalı itirazlar içinse Ticaret Odaları ile Deniz Ticaret odalarına yetkilendirme verilmiş.
Muhtar nasıl itiraz davası açsın ki? Vatandaş, bu konuda kendi ile alakalı itiraz hakkına sahip değil. Muhtarlarda bu işin mali külfetini kaldıracak durumda olmadıklarından, dava açamayacak pozisyonda bırakılmaktadırlar. Odalar mı? hak getire? Nerede hangi Ticaret veya deniz ticaret odaları binalardaki yeniden değerleme ile alakalı bir dava açmışlardır ki?
Her vatandaş, kendi bölgesinin seçilmişine durumu arz etmekle beraber, bu işin asıl takipçisi olacak olanlar ise, Ticaret, Deniz Ticaret, Emlak Odaları ve bu odaların üyeleri sistemin değiştirilmesi için baskı oluşturmaktan öte ısrarcı olmalıdırlar.
Haksızlıklar karşısında sumak, suç işleyenin suçuna ortak olmakla aynı derecededir.
Gayrimenkullerin değerleri, gerçek olmayan, piyasa şartlarına uymayan, hayali yükseltmelerle arttırılarak daha fazla vergi tahsilâtı yoluna gidilmesi, milletin cebindeki üç – beş kuruşun dolambaçlı yollar kullanılarak bir şekilde haksızca söğüşlenmesi düşünülmektedir.
Millet dolaylı vergilerle inim inim inletilirken şimdi de sanal maliyet artışları ile ek vergi yükü getirilmektedir.

 
   

Mustafa BAYGIN

SMMM, Emlak Müşaviri

mustafabayginyh@hotmail.com

www.muhasebenet.net

-Diğer makaleleri

-Domuz gribi !

-Sağlık ve Maliye Bakanlığı kendi aralarında problemi çözerek, bir an önce mukteza yayınlamalıdır

-Türkiye kanunen kendi gömleğini giyemez mi?

-Muhasebeci misin derdin var !...

-Hedef Adana ekonomisini batırmak mı?

-Ramazan’a Veda Günleri

-Çağrımız ses getirdi...

-Varlık barışını bırak İsviçre'ye bak !

-Kira bedelini vekiller nasıl tahsil edecek?

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.