Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  05 OCAK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

VERGİ USUL KANUNU ÇERÇEVESİNDE DEĞERLEME ÖLÇÜLERİ

1- GİRİŞ
Bu makalemizin konusu Vergi Usul Kanunu çerçevesinde değerleme ölçüleri nedir sorusuna cevap aramak olacaktır.
2- VERGİ USUL KANUNUNA GÖRE DEĞERLEME NEDİR
Vergi Usul Kanunu 258 maddesinde Değerleme, vergi matrahlarının hesaplanmasıyla ilgili iktisadi kıymetlerin takdir ve tesbiti olarak tanımlanmıştır.

Abdullah Ekinci Mali Müşavir

3- VUK GÖRE DEĞERLEME ÖLÇÜLERİ NELERDİR

Vergi Usul Kanunu 261 maddesinde değerleme ölçülerini tanımlamış olup, Değerlemenin iktisadi kıymetin nevi ve mahiyetine göre, aşağıdaki ölçülerden biri ile yapılacağını belirlemiştir;
1. Maliyet bedeli;
2. Borsa rayici;
3. Tasarruf değeri:
4. Mukayyet değer;
5. İtibari değer;
6. Vergi değeri;
7. Rayiç bedel;
8. Emsal bedeli ve ücreti

Şimdi bu değerleme ölçülerinin açıklamalarına geçelim.

3.1 Maliyet Bedeli
Vergi usul Kanunu 262 maddesinde Maliyet bedeli; iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.

Vergi Usul Kanunu ışığında; Satın alınan veya imal edilen bir iktisadi kıymetin maliyet bedeli değerlemesi yapılan iktisadi kıymetin özelliğine göre değişmektedir. VUK'na göre satın alınan veya imal edilen bir iktisadi kıymetin işlet¬menin mağaza veya deposuna girinceye kadar veya kullanılır hale gelinceye kadar yapılan bütün harcamalar;
1. Satın alma veya imal bedeli, gümrük vergileri, nakliye, sigorta ve montaj giderleri,
2. Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon, emlak alım ve taşım alım vergi¬leri, yıktırma, hafriyat ve tasfiye giderleri, gibi harcamalardır.

(1) grubu harcamaların maliyet bedeline ilavesi zorunlu, (2) grubu harcamaların ilavesi ise ihtiyaridir. Diğer bir ifadeyle mükellef ikinci grup harcama¬ları dilerse maliyet bedeline katar.

Bir iktisadi kıymetin değerini devamlı olarak arttıran, kapasitesini genişleten veya hizmet ömrünü arttıran harcamalar da maliyet bede¬line dahil edilir.

3.2 Borsa Rayici

Vergi usul kanunu 263 maddesinde Borsa rayici aşağıdaki gibi tanımlanmıştır
Borsa rayici; gerek menkul kıymetler ve kambiyo borsasına, gerekse ticaret borsalarına kayıtlı olan iktisadi kıymetlerin değerlemeden evvelki son muamele gününde borsadaki muamelelerin ortalama değerlerini ifade eder. Normal temevvüçler dışında fiyatlarda bariz kararsızlıklar görülen hallerde, son muamele günü yerine değerlemeye takaddüm eden 30 gün içindeki ortalama rayici esas olarak aldırmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir.

VUK ışığında Borsa rayici, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki resmi borsa fiyatıdır. Anılan kanunda borsa rayicini, gerek menkul kıymetler ve kambiyo borsasına, gerekse ticaret borsalarına kayıtlı olan iktisadi kıymetlerin değerlemeden evvelki son muamele gününde borsadaki muamelelerinin ortalama değeri olarak açıklamıştır. Borsa fiyatında normal dalgalanmalar dışında açık kararsızlık görüldüğü durumda Maliye Bakanlığı son muamele günü yerine değerlemeden~önceki 30 günün ortalama rayicini esas aldırabilir.

Borsa rayicinin teşekkülünde muvazaa (anlaşmalı hareket) ol¬duğu anlaşılırsa borsa rayicinin uygulanması mümkün değildir. Bor¬sa rayicinin yerine alış bedeli esası uygulanır.

3.3 Tasarruf Değeri

Vergi Usul Kanunu 264 maddesine göre tasarruf değeri, bir iktisadi kıymetin değerleme gününde sahibi için arz ettiği gerçek değerdir.

Vergi Usul Kanunu ışığında bir iktisadi kıymetin değerleme gününde sahibi için arz ettiği ger¬çek değer tasarruf değeridir. Net gerçekleşebilir değer, ıskontolu değer olarak da adlandırılan tasarruf değeri, iktisadi kıymetin değerleme günündeki kullanım değeri olmaktadır.

4. Mukayyet Değer

Vergi Usul Kanunu 265 maddesine göre Mukayyet değer, bir iktisadi kıymetin muhasebe kayıtlarında gösterilen hesap değeridir.
Vergi Usul Kanunu ışığında mukayyet değer, bir iktisadi kıymetin muhasebe kayıtlarında gösterilen hesabi, yazmaca değer, defter değeri gibi isimlerle de tanımlayabiliriz. Mukayyet değer, değerleri defter ve hesaplarda oluşan ve envanterleri bunlardan bulunabilecek olan iktisadi kıymetlere uygulan¬maktadır.

5. İtibari Değer

İtibari değer her nevi senetlerle, hisse senedi ve tahvillerin üze¬rinde yazılı olan değerdir.

Nominal değer olarak da tanımlanan itibari değer, üzerinde yazılı olan değerlerle muhasebe kayıtlarına geçen paralar ve senetler gibi bazı iktisadi kıymetler için mukayyet değerde aynı olmaktadır. VUK¬'nun 284. maddesine göre paralar ve pulların üzerinde yazılı olan değer de itibarî değerdir.

İtibari değer ifadesi genellikle kıymetli evraklar üzerinde yazılı değerler için kullanılmaktadır.

6. Vergi Değeri

Vergi Usul Kanunu 268 maddesi de vergi değeri şu şekilde tanımlanmıştır. Vergi değeri, bina ve arazinin Emlâk Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine göre tespit edilen değeridir. Vergi usul Kanunu ışığında Maliyet bedeli bilinmeyen bina ve arazi vergi değeri ile maliyeti bilinmeyen amortismana tabi iktisadi kıymetler alış tarihindeki rayice göre değerlenir.

7. Rayiç Bedel

Bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım-satım değeri rayiç bedelidir. Modern değerleme sisteminde cari değer adı altında yaygın olarak kullanılan rayiç bedel iktisadi kıymetlerin ger¬çek değerini ortaya koyan bir ölçüdür. Bununla beraber, VUK'muzun kabul ettiği rayiç bedel tanımı hem tartışılabilecek bir "alım satım değeri" ifadesine sahiptir, hem de uygulama alanı vergi değeri ile değerlenen bina ve arazinin bu değerinin saptanması ile sınırlan¬mıştır.

8. Emsal Bedeli Ve Ücreti
Vergi usul kanunu 267 maddesine göre emsal bedeli, gerçek bedeli olmayan veya bilinmeyen veyahut doğru olarak tesbit edilemeyen bir malın, değerleme gününde satılması halinde emsaline nazaran haiz olacağı değerdir. Emsal bedeli sıra ile aşağıdaki esaslara göre tayin olunur.

Birinci sıra: (Ortalama fiyat esası) Aynı cins ve nevideki mallardan sıra ile değerlemenin yapılacağı ayda veya bir evvelki veya bir daha evvelki aylarda satış yapılmışsa, emsal bedeli bu satışların miktar ve tutarına göre mükellef tarafından çıkarılacak olan "Ortalama satış fiyatı" ile hesaplanır. Bu esasın uygulanması için, aylık satış miktarının, emsal bedeli tayin olunacak her bir malın miktarına nazaran % 25'ten az olmaması şarttır.
İkinci sıra: (Maliyet bedeli esası) Emsal bedeli belli edilecek malın, maliyet bedeli bilinir veya çıkarılması mümkün olursa, bu takdirde mükellef bu maliyet bedeline, toptan satışlar için % 5, perakende satışlar için % 10 ilave etmek suretiyle emsal bedelini bizzat belli eder.
Üçüncü sıra: (Takdir esası) Yukarıda yazılı esaslara göre belli edilemeyen emsal bedelleri ilgililerin müracaatı üzerine takdir komisyonunca takdir yolu ile belli edilir. Takdirler, maliyet bedeli ve piyasa kıymetleri araştırılmak ve kullanılmış eşya için ayrıca yıpranma dereceleri nazara alınmak suretiyle yapılır. Takdir edilen bedellere mükelleflerin vergi mahkemesinde dava açma hakkı mahfuzdur. Ancak, dava açılması verginin tahakkuk ve tahsilini durdurmaz.
Emsal bedelinin mükellef tarafından bizzat hesaplandığı hallerde, bu hesaplara ait kayıt ve cetveller ispat edici kâğıtlar olarak muhafaza edilir.
Yukarıdaki esaslarla mukayyet olmaksızın kaza mercilerinin re'sen biçtikleri değerler ile zirai kazanç ölçülerini tesbit eden kararnamelerde yer alan unsurlar emsal bedeli yerine geçer.
Ücretle yapılan imalatta ücretin gerçek miktarının bilinmemesi veya doğru olarak tayin edilememesi hallerinde tesbit edilecek emsal ücret de aynı esaslara göre tayin olunur.

Vergi usul kanunu ışığında emsal bedeli, bir iktisadi kıymetin benzerlerine göre piyasada sahip olduğu satış bedelidir. Bu tanımdan da anlaşıldığı gibi, emsal bedeli, değerlemesi yapı¬lacak iktisadi kıymetin aynı cins ve neviden malların piyasa fiyatına göre hesaben bulunan değeridir.

Emsal bedel ölçüsünün uygulanabilmesi için gözden kaçırılmaması gereken en önemli sav değerleme konusu iktisadi kıymetin gerçek değerinin belli olmaması veya bilinmemesi veyahut gerçek değerinin doğru olarak tesbit edilememesi gerekir. Bir iktisadi kıymetin gerçek değerinin bilinmesi veya gerçek değeri¬nin doğru olarak hesaplanabilmesi durumunda emsal bedeli uygula¬namaz. İşletmelerde imalât sırasında veya süreci sonunda ortaya çı¬kan hurda, döküntü, deşe ve ıskartaların maliyet bedellerinin tam doğru olarak hesaplanamayacağı veya maliyet bedeli ile değerleme¬nin bu gibi kıymetlerin gerçek değerini yansıtmayacağı açıktır. Bu sebeple, iktisadi kıymetin değerinin tam ve doğru olarak tesbitine imkân olmayan bu gibi hallerde emsal bedeli kullanılır.

VUK'nun 289. maddesi, bu kanununun değerleme bülümünde yazılı olmayan veya yazılı olup da VUK ölçülerine göre değerleme¬sine imkân bulunmayan iktisadi kıymetlerden bina ve arazinin vergi değeriyle, diğerlerinin, varsa borsa rayici, yoksa mukayyet değerleri, o da yoksa emsal bedelleriyle değerleneceğini belirtmiştir.

Vergi usul Kanunu ışığında bakıldığında emsal bedelinin tayininde önce ortalama fiyat esası uygulanır. Bu esasın uygulanamaması durumunda ikinci sırada olan maliyet bedeli esası uygulanır. Bu esasın da uygulanamaması durumunda üçüncü sıra olan takdir esası uygulanır.

4- SONUÇ

Vergi matrahını etkileyen unsurları iyi tanımlamak vergilerin sağlıklı hesaplanmasını beraberinde getirir. Yılsonu işlemlerinin önemli kısmını oluşturan değerleme işlemlerinin sağlıklı yapılabilmesi ve mali bilânçoların hazırlanmasında sadece VUK'nun belirttiği ölçüler kullanılır. VUK'nun kabul ettiği 8 değerleme ölçüsü açıklaması bu makalemizin konusu oldu.
Saygılarımla

Abdullah Ekinci
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Gopaş Mali Ve İdari İşler Koor.
 

abdullahekinci25@gmail.com

www.muhasebenet.net

05.01.2010

-Diğer makaleler

 

-Vergi incelemesinin 60 nedeni !

 

-VUK Çerçevesinde Amortisman Mevzuu

 

-Tutulması zorunlu defterler ve tasdik zamanları

 

-Belediyelerde stratejik planlama çerçevesinde kaynak tasarrufu nasıl sağlanır ?

 

-Belediye gelirlerinin haczinin hukuki durumu

 

-Belediye şirketlerinin özelleştirilmesi üzerine bir modelleme

 

-Belediye şirketlerinin özelleştirilmesi....

 

-Memurlar esnaf ve tacir olabilir mi ?

 

-Bitlerin mevzuattaki yeri ve önemi

 

-KURUMLAR VERGİSİ HAZIRLANMASINDA DİKKATE ALINACAK MATRAHI ARTIRICI VEYA AZALTICI KALEMLER YASAL DAYANAKLARI VE ÖRNEK KURUMLAR VERGİSİ DÜZENLEME REHBER ÖZETİ  (02.04.2009)

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.