Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   07 MAYIS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Konsinye Olarak İhracat Yapılabilir mi?

 
   
Ticari hayatın içinde satıcılar, mallarını pazarlayabilmek, alıcılarda para bağlamadan daha az maliyetle mal alabilmek için birçok yöntem denemektedirler. Bu yöntemlerden birisi de “konsinye” yöntemidir. En geniş anlamıyla konsinye, bir satıcının bedellerini satıldıktan sonra almak üzere, alıcılara, komisyonculara vb. mal göndermesidir.

 Buradaki en temel özellik kesin satışın malların teslimi anında değil, daha sonrasında gerçekleşmesidir.
Kısaca ihracat, serbest dolaşımda olan bir malın yürürlükteki ihracat ve gümrük mevzuatına göre Türkiye gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgeye çıkarılmasıdır. 6 Haziran 2006 tarih ve 26190 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ihracat yönetmeliğinin 4/h bendinde konsinye ihracatın tanımı; “kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesidir” şeklinde yapılmıştır. Yani konsinye satış yurt içine yapılabildiği gibi yurt dışına da yapılabilmektedir.
Burada Katma Değer Vergisi (KDV) açısından özellikli bir durum oluşmaktadır. KDV Kanunu’nun 11/1-a maddesine göre ihracat teslimleri KDV’den istisnadır dendikten sonra, 12/1 maddesinde;
• Teslim yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işletmesine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir,
• Teslim konusu mal, T.C. Gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yurtdışındaki müşteriye gönderilmek üzere yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır, denilmek suretiyle, ihracat teslimi şartları sayılmaktadır.
Yine KDV Kanunu’nun 2/1. Maddesine göre teslim, “bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesidir.”
Sonuç olarak, anlaşılacağı üzere konsinye olarak yapılan ihracatta henüz kesin satış ve KDV Kanunu’na göre teslim gerçekleşmediğinden KDV istisnası söz konusu değildir. Yurtdışına konsinye olarak gönderilen malların satışının gerçekleştiği tarihten itibaren 7 gün içinde fatura düzenlenmesi ve KDV istisnasından bu fatura ile yararlanılması mümkündür.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-Yabancı para birimi ile fatura düzenlenebilir mi?

-Raporlu Çalışana Ücreti Nasıl Ödenir ?

-Bağış ve Yardımların Vergiden İndirilmesi

-Damga Vergisinde “Nüsha” ve “Suret” ayrımı!

-Serbest Bölgelerde Stopaj Karmaşası

-Tarım projelerine 200.000 TL'ye kadar hibe destek

-Kâğıt Fatura Tarih Oluyor!

-Kira Gelirlerinin Beyan Dönemi Başladı

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

-Yurt dışından kullanılan kredilerde stopaj ve KDV

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

 

 
    Yasal Uyarı
 

 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.