Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  20 Mayıs 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 
İLKER AKTAŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
ilkeraktas217@hotmail.com
 
 

ÜCRET ARTIŞI YAPILMAMASI HAKLI FESİH SEBEBİ OLUR MU ?

İşçi ile işveren arasındaki en önemli anlaşmazlıklardan birisi de işçinin ücretine yapılacak zam konusudur. İşçi ücretlerine yapılacak zam oranı iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmelerinde belirlenmektedir. Sözleşmede belirtilen oranda veya hiç zam yapılmaması işçiye haklı nedenle fesih hakkı verir. İş akdini haklı olarak fesheden işçiye kıdem tazminatı ödenir, ancak ihbar tazminatına hükmolunmaz. Bunun yanında şayet iş sözleşmesinde zam konusuna yer verilmediyse zam artışı olmadığından dolayı işçi haklı sebeple iş sözleşmesini feshetme hakkı bulunmamaktadır.

İŞÇİ VEYA İŞVERENİN ÖLÜMÜ

İş sözleşmesinin taraflarından birinin ölümü halinde sona erip ermeyeceği, ölenin işçi veya işveren olmasına göre değişmektedir.
a - ) İşçinin ölümü halinde, iş sözleşmesi sona erecektir. İşçinin ölümü kanundan doğan kendiliğinden sona erme nedeni olduğundan, işçinin mirasçılarının ya da işverenin akdin feshi bildiriminde bulunmalarına gerek bulunmamaktadır. İşçinin ölümü üzerine mirasçıları kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklardır .
b - ) İşverenin ölümü halinde ise, akitten doğan hak ve borçlar işverenin mirasçılarına geçer. Mirasçıların veya işçinin iş sözleşmesini devam ettirmek istememeleri halinde akit ancak normal şekle, yani akitle kararlaştırılan veya kanunda gösterilen koşullara uygun olarak sona erdirilebilir. Kanun bu kuralın istisnasını da koymuş ve akdin işverenin şahsının göz önünde tutularak yapılmış olması halinde, işverenin ölümü ile sona ereceğini belirtmiştir.
Bu durumda, akdin süresi belirli dahi olsa akit yine sona erer. Ancak, akdin sürenin bitiminden önce sona ermesi halinde işçinin zarara uğraması olasıdır. Burada kanun, işçinin zarar uğraması halinde,mirasçılarından işçinin hakkaniyete uygun bir tazminat isteyebileceğini kabul etmiştir.

İSTİRAHAT SÜRELERİNİN E-SİGORTAYA BİLDİRİMLERİNDE SON DURUM

SGK’nın geçtiğimiz günlerde bir tebliğ ile duyurduğu istirahatli olan sigortalıların istirahat sürelerinin e-sigorta kanalıyla 5 iş günü içinde bildirilmesi gerektiği,süresi içinde bildirim yapılmaması durumunda 2 asgari ücret ,kurumca tespiti halinde ise 5 asgari ücret idari para cezası kesileceği hükmü meslek mensupları ve işverenlerce büyük tepki aldı. Tepkiler sonuç vermiş olacak ki TÜRMOB’un girişimiyle bu işi istirahatin süresi sonunda değil bildirimin yapılmadığını bildiren ve bilgi mahiyetli kurumun işverenlere yapacakları tebligatı izleyen 5 iş günü sonuna çekecekler. Konuyla ilgili genelge önümüzdeki günlerde yayınlanacak. SGK’nın idari para cezaları yerine prim tahsilatları ve kayıtdışı istihdamla mücadelenin üzerine gitmesi dileklerimle.

Kaynak

818 Sayılı Borçlar Kanunu
4857 Sayılı İş Kanunu

İLKER AKTAŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Sorularınız İçin
ilkeraktas217@hotmail.com
Yasal Uyarı

-Diğer makaleler

-15 Yıl 3600 günle kıdem tazminatı hakkı

-Malul çocuğu olan kadın SGK'lılarda prim avantajı

-1 Gün bile sigortanız olsa emekli olabilirsiniz

-Ne Zaman Emekli Olabilirim ?

-İsteğe bağlı prim ödeyenler dikkat!

-Ba-Bs bildirim formları kalkıyor !

-Tüm yönleriyle isteğe bağlı sigortalılık

-Sağlık hizmetlerinden faydalanmanın yolları

-2010 Yılı Asgari geçim indirimi uygulaması

 
     

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.