Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   11 Haziran 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

İşyeri Bildirgesini Zamanında Vermemenin Cezası Asgari Ücretin Üç Katı

 
   
Bu devirde ticaret yapanları hele birde yanlarında sigortalı çalıştırıyorlarsa tebrik etmek gerekir. Bir taraftan ticaretin gereği zorlu rekabet şartları ve ekonomik güçlüklerle mücadele ederlerken diğer taraftan da vergi kanunları, Sosyal Güvenlik Kanunu (SGK), İş kanunu vb. kanunlardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmek zorundalar.

Bugün, bir iş yeri açmak ve yanınızda eleman çalıştırmak istediğiniz zaman bununla ilgili olarak SGK’ ya ve çalışma bölge müdürlüğüne süresinde bildirim yapılmanız gerekmektedir. Aksi halde daha ticaret hayatına başlamadan cezalarla karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4.maddesine göre yanında sigortalı çalıştıran işverenlerin, işyeri bildirgesini aynı kanunun 11. maddesine göre, en geç sigortalı çalıştırmaya başladıkları tarihte SGK’ ya vermeleri gerekmektedir. Daha önce çalışma bölge müdürlüklerine yapılan işyeri bildirimleri için, 01/08/2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 5510 sayılı Kanun’un Ek 1. maddesine göre yapılan bildirimler yeterli olup, ayrıca çalışma bölge müdürlüklerine bildirimde bulunulmasına gerek yoktur. SGK tarafından tescili yapılan işyeri bilgileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aracılığıyla ilgili çalışma bölge müdürlüklerine gönderilerek, dosya numarası verilmekte ve işverenlere bildirilmektedir.

İşyeri bildirimleri elden yapılabildiği gibi posta yolu ile de yapılabilir. İşyeri bildirgesinin doğrudan elden verilmesi veya adi posta ya da kargo ile gönderilmesi halinde SGK evrak kayıt tarihi, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya Acele Posta Servisi (APS) ile gönderilmesi halinde postaya verildiği tarih SGK’ ya bildirim tarihi olarak kabul edilir.
Sermaye şirketlerinin kuruluş aşamasında, çalışacak sigortalı sayısı ve çalışmaya başlanacağı tarihin ticaret sicil memurluğuna bildirilmesi halinde, bu bildirim SGK’ ya yapılmış olarak kabul edilir. Bu durumda ticaret sicil memurlukları kendilerine yapılan bu bildirimi en geç on gün içinde SGK’ ya bildirmek zorundadır.

İşyeri nakillerinde de bildirim yükümlülükleri bulunmaktadır. İşyerinin başka bir ile nakli halinde, nakledildiği yerdeki SGK’ ya en geç nakil tarihini izleyen 10 gün içinde işyeri bildirgesi verilmesi gerekmektedir. İşyerinin aynı il sınırlarında başka bir SGK merkezinin görev alanına giren adrese naklinde ise işyeri bildirgesi verilmesine gerek yoktur sadece nakil tarihini takip eden günden itibaren on gün içinde işyerinin bağlı olduğu eski ve yeni SGK merkezlerine yazı ile bildirimde bulunulur. İşyerinin aynı SGK görev bölgesinde başka bir adrese taşınmasında ise, işyeri bildirgesine gerek olmayıp, yeni adresin on gün içinde yeni SGK merkezine yazı ile bildirilmesi yeterlidir.

5510 sayılı Kanun’un 11. maddesine göre işyeri bildirgesini Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun vermeyenler veya Kurumca internet, elektronik vb. ortamlarda gönderilmesi zorunlu tutulduğu halde buna uymayanlar veya belirlenen süreler içinde vermeyenlere;

Bilanço usulüne göre defter tutanlar için asgari ücretin üç katı, bilanço usulü dışında defter tutanlar için asgari ücretin iki katı, defter tutmakla yükümlü olamayanlar için asgari ücretin bir katı idari para cezası uygulanır.

İçinde bulunduğumuz zor ekonomik şartlara rağmen büyük bir cesaretle ticaret hayatına atılmayı düşünüyorsanız, daha işe başlamadan cezalarla karşılaşmamanız için öncelikle işinin uzmanı bir mali müşavirlerle çalışmanızı ve on düşünüp bir adım atmanızı tavsiye ederim.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-Kira ödemiyorsanız stopaj ödemek zorunda değilsiniz

-Yabancı kimlik numaraları vergi numarası olarak kullanılacak

-Yıllara sari olmayan inşaatlarda vergilendirme

-Çalışanlarınız istirahat raporu alırsa dikkat! Bu ceza çok can yakar!

-Konsinye Olarak İhracat Yapılabilir mi?

-Yabancı para birimi ile fatura düzenlenebilir mi?

-Raporlu Çalışana Ücreti Nasıl Ödenir ?

-Bağış ve Yardımların Vergiden İndirilmesi

-Damga Vergisinde “Nüsha” ve “Suret” ayrımı!

-Serbest Bölgelerde Stopaj Karmaşası

-Tarım projelerine 200.000 TL'ye kadar hibe destek

-Kâğıt Fatura Tarih Oluyor!

-Kira Gelirlerinin Beyan Dönemi Başladı

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

-Yurt dışından kullanılan kredilerde stopaj ve KDV

-Ücretlerde Gelir Vergisi Düştü

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.