Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  20 Temmuz 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

   
Mustafa BAYGIN
SMMM, Emlak Müşaviri
mustafabayginyh@hotmail.com
muhasebenet.net
 
   

 

“TAM GÜN YASASI”


Tam Gün Yasası’nın bazı kısımlarını kabul, bazı kısımlarını reddeden Anayasa Mahkemesi, yeni bir karışıklığa imza atmış oldu.
CHP’nin Anayasa Mahkemesine götürdüğü, “5947 Sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun.” Bu kanun 21 Ocak 2010 günü TBMM’^de kabul edilmiş ve 30 Ocak 2010 günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.
CHP’nin AYM’ ne taşıdığı bu kanun içinde yer bulan “Tam Gün” bölümü AYM tarafından oy çokluğu ile kısmen iptal edilmiş oldu.
Çelişkinin boyutu nerede ortaya çıkıyor?
Anayasa Mahkemesi, aldığı kararla Üniversite Öğretim üyelerine muayene hanede çalışma yetkisi vermesine rağmen, aynı yetkiyi diğer hastahanelerde çalışan kamu memuru sıfatı taşıyan hekimlere vermemiş olmaktadır.
Anayasa Mahkemesi ya tarihinde görülmemiş bir karar alacak kendisini TBMM yerine koyarak mülga olmuş bir kanuna yeniden hayat verecek ya da aldığı kararla mahkemelerin işini kalabalıklaştıracak ve Hekimlerle Bakanlığı karşı karşıya getirmiş olacaktır.
Kanun açık ve net olarak; “Devlet Memurları Serbest Çalışamazlar” diyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ortada iken, diğer taraftan Devlet Memuru statüsünde olan Doktorlar kendi muayenehanelerini açabilir veya başka bir yerde de çalışabilirler denecek. Aynı durumda hastahanede çalışan eczacı kendi adına eczane işletmek isterse ne olacak? TSE’de çalışan bir mühendis kendi adına mesai sonrası iş yapmak isterse ne olacak? Devlet memurları mesai sonrasında herhangi bir başka yerde çalışamayacakları gibi, kendisi vergi mükellefi olarakta işyeri-büro açamazlar.
5947 Sayılı Kanun içerisinde yer alan “Tam Gün”’ü kısmen iptal eden Anayasa Mahkemesi 2368 sayılı kanun’u ne yapacak? İki kanun bir biri ile çelişiyor. Anayasa Mahkemesi Hekimlerin bir kısmına çalışma iznini sağlarken ir diğerlerine de yolu kapatmaktadır. Kendi kararı ile çelişen Anayasa Mahkemesi yeni bir davanın açılması için girişime geçilmesini sağlamak durumundadır.
Sağlık Bakanlığının hafiyelik yapacağını ve işi sıkı sıkıya bizzat takip edeceğini açıklamasının arkasındaki en büyük dayanak 2368 sayılı kanunun 30 Temmuz itibariyle mülga hale gelmesidir. Anayasa Mahkemesi karar verirken bu maddeyi ya görmezden gelmiş veya bunun karmaşık bir hal alacağını bildiğinden, yeni bir anaysa iptal davasının açılmasını sağlayarak tarihinde görülmemiş bir karara imza atmak istemiştir.
Şayet böyle bir düşünce varsa, 30 Temmuz’da mülga olacak 2368 sayılı kanunun mülgalığını iptal edecek ve yeni yürürlüğe giren 5947 sayılı kanunun 19. Maddesindeki a) bendini mülga hale getirecek olan iptal kararını verecektir.
Böyle bir uygulama yasamanın yetkisini de tartışılır duruma düşürecektir.
Görüldüğü gibi, “Tam Gün Yasası” olarak bilinene uygulama sanıldığı kadar basit bir olay değildir. CHP’nin anayasa Mahkemesine götürdüğü niyet ile ortaya çıkan durum kesinlikle örtüşmemektedir. Ancak CHP’de bu konuda sessiz kalmayı yeğlemektedir.


Mustafa BAYGIN

SMMM, Emlak Müşaviri

mustafabayginyh@hotmail.com

muhasebenet.net

Yasal Uyarı

 

-Diğer makaleleri

 

-Gelir ve Kurumlar vergisi dönemleri

-Rüşvet 'etik'leşti mi ?

-Ev ve işyeri olanlar dikkat !

-Yatırım karları dışarı kaçtı

-Ekonomi İyi İse Bu Neyin Artışı?

-Domuz gribi !

-Sağlık ve Maliye Bakanlığı kendi aralarında problemi çözerek, bir an önce mukteza yayınlamalıdır

-Türkiye kanunen kendi gömleğini giyemez mi?

-Muhasebeci misin derdin var !...

-Hedef Adana ekonomisini batırmak mı?

-Ramazan’a Veda Günleri

-Çağrımız ses getirdi...

-Varlık barışını bırak İsviçre'ye bak !

-Kira bedelini vekiller nasıl tahsil edecek?

 

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.