Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  11 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

VERGİ USUL KANUNU 376. MADDESİ ÇERÇEVESİNDE, İNCELEME RAPORUNA GÖRE TARH EDİLEN VERGİ VE KESİLEN CEZAYA KARŞI MÜKELLEFE TANINAN HAKKIN İÇERİĞİ NEDİR?

 İnceleme raporuna göre tarh edilen vergi ve kesilen cezalara karşı izlenecek yollar şunlardır.
1. Cezalarda indirim talep etmek,
2. Uzlaşmaya gitmek
3. Dava açmak
Bu makalemizde başvuru yollarından Ceza indirimini talep etme hakkında bilgi vereceğiz.

Abdullah Ekinci Mali Müşavir

1- Mükellefe Kesilen Cezalara Vergi Usul Kanunu ’nun 376. Maddesi nasıl bir avantaj sağlamaktadır?

Vergi Usul Kanunu ’nun 376. maddesine göre, ikmalen, re'sen ve idarece tarh edilen vergi ve vergi farkına ait; vergi ziyaı cezalarında 1/2'si, müteakiben kesilen cezalarda 1/3’ü, Usulsüzlük ve Özel usulsüzlük cezalarında ise 1/3'ü mükellefin talep etmesi halinde indirilmektedir. Ceza indirimi konusunu VUK’nun 376. maddesinin 1. bendinde açıkça ortaya konulduğu gibi "İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkını için mükellef veya vergi sorumlusu ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanun'da belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini düzenlemektedir.

Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve vergi cezasını yukarıda yazılı sure içinde ödemez veya dava konusu yaparsa bu madde hükmünden faydalandırılmaz.

Vergi Usul Kanunu'nun 376. maddesine göre indirim talebinde bulunan mükellefe talepte bulunduğu vergi ve cezada indirim uygulaması sırasında vergi aslı miktarında herhangi bir indirim söz konusu olmayıp, sadece cezalarda indirim uygulanmaktadır. Basit bir örnek vermek gerekirse mükellef (A) adına 200.000-TL vergi ve ayrıca da 600.000-TL vergi ziyaı cezası tarh ve tebliğ edildiği varsayıldığında indirim mekanizması aşağıdaki şekilde işleyecektir. Mükellefe tebliğ edilen ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde VUK’nun 376. madde hükmü çerçevesinde ceza indirimi talep edildiği varsayılmıştır. Bu durumda mükellefin talebine uygun olarak ilgili idare vergi aslını aynen kabul ederek, vergi ziyaı cezasını ise 600.000-TL'den 300.000-TL'ye indirmiştir. Burada vergi aslı aynen 200.000-TL, ceza ise 300.000-TL olarak toplam 500.000-TL ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içerisinde alacaklı vergi dairesine ödenmelidir.

2- Sonuç

Kanun koyucunun buradaki maksadı kamu alacağının nizasız olarak ve zaman kaybetmeden tahsilini sağlarken diğer taraftan hata yapan mükellefi de altından kalkamayacağı bir ekonomik yaptırımdan kurtarmaktadır.
 

Abdullah Ekinci
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Gopaş Mali Ve İdari İşler Koor.

abdullahekinci25@gmail.com

www.muhasebenet.net



-Diğer makaleler

 

-TTK çerçevesinde limited şirketler ve organları

 

-VUK Çerçevesinde değerleme ölçüleri

 

-Vergi incelemesinin 60 nedeni !

 

-VUK Çerçevesinde Amortisman Mevzuu

 

-Tutulması zorunlu defterler ve tasdik zamanları

 

-Belediyelerde stratejik planlama çerçevesinde kaynak tasarrufu nasıl sağlanır ?

 

-Belediye gelirlerinin haczinin hukuki durumu

 

-Belediye şirketlerinin özelleştirilmesi üzerine bir modelleme

 

-Belediye şirketlerinin özelleştirilmesi....

 

-Memurlar esnaf ve tacir olabilir mi ?

 

-Bitlerin mevzuattaki yeri ve önemi

 

-KURUMLAR VERGİSİ HAZIRLANMASINDA DİKKATE ALINACAK MATRAHI ARTIRICI VEYA AZALTICI KALEMLER YASAL DAYANAKLARI VE ÖRNEK KURUMLAR VERGİSİ DÜZENLEME REHBER ÖZETİ  (02.04.2009)

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.