Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  02 KASIM 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

   
Mustafa BAYGIN
SMMM, Emlak Müşaviri
mustafabayginyh@hotmail.com
muhasebenet.net
 
   

 

IMF’YE NE GEREK VAR

IMF’den çok iyisi kendi içimizde

Cumhuriyet Tarihinin en kapsamlı tahsilatı hızlandırma projesi yürürlüğe girmek üzere.

Mevcut hükümet seçimleri değil, ülkenin bütçesini düşündüğünü ispatlamak için yep yeni bir uzlaşma üzerinde son rötuşlarını yapmak üzere.

Türkiye yıllardır IMF’ye el açmakla birçok dış borç yükünün altına girmekten, içerideki alacakları kapsamlı bir şekilde tahsil edebilme veya yapılandırma yoluna gitmek için plan program geliştirememiştir.

Adına ‘Vergi Barışı’, ‘Vergi Affı’, ‘Borçları Yeniden Yapılandırama’ gibi adlar altında farklı yollardan alacaklarını tahsil etme cihetine gitmiş olsa da, ilk kez, bir paket içinde onlarca kalemi barındıran bir yapılandırma sürecine teşebbüs etmiş oluyor. Adına “Af”, “Barış”, “Yapılandırma”, v.s. ne denirse densin. Yaklaşık 300 kalemi içine alan topyekûn bir ödeme/tahsilât uzlaşısı için kollar sıvandı.

‘Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun (6183)” Tamamını kapsadığı gibi, “Belediye Gelirleri Kanunu (2464)”, “Emlak Vergisi Kanunu (1319), “Harçlar Kanunu (492)”, “Gelir Vergisi Kanunu (193)”, “Kurumlar Vergisi Kanunu (5523). “Harçlar Kanunu”, “VUK”, “KDV”, “DV”, “MTVK”, vs. gibi kanunları kapsayan kapsamlı bir af/ yapılandırma/barış kanunu kapılarını aralamak ve vatandaşları davet etmek üzere.

Merkezi Bütçe Görüşmelerinin başlaması ile dikkatlerin çevrildiği TBMM Genel Kurul Toplantılarının en merak edilen yapılandırmasını bekleyen vatandaşların sayısı azımsanmayacak kadar çok.

Kapsama alanında neler yok ki: Su Borçları, Prim Borçları, Emlak Vergisi Borçları, Trafik Cezaları Borçları, Su, Doğalgaz, Emlak Vergisi Alacakları, Stopaj, Harçlar, Tabela, Trafik Cezaları sadece bir kaçını oluşturuyor.

Akaryakıt İstasyonları Nefes alacak

Akaryakıt dağıtım bayileri ve dağıtım şirketlerinin EPDK’ya olan cezalarının ve borçlarının tamamı af kapsamında olacak. BDDK gibi diğer üst kurulların kestikleri cezalar da kapsama alanı içerisinde olacaktır. Rekabet Kurullarının kestiği cezalar gibi EPDK’nın kesmiş olduğu cezaların af kapsamına alınması birçok firmaya yeniden nefes aldıracak gözüküyor.

Sevinenler kadar üzülenler olmayacak mı? elbetteki olacaktır. “Nasıl olsa hükümet af çıkartacak. Yapılandırma başladığı zaman gider faizsiz/cezasız borçlarımızı öderiz” diyenler yanılmış olacaktır. Çıkacak af/yapılandırma/barış tasarısının kanunlaşması durumunda mutlaka tarih aralığı da belirtilecektir. Bu tarihin son bulma noktası 2010 yılının en geç Eylül ayını kapsayacak türden olacağı tahmin edilmektedir. 2010 Eylül’ünden sonraki cezaların kapsama alnı dışında tutulması muhtemeldir. Bu durumda borçlarını bekletenler ise üzülmüş olacaktır.

Son yapılan “Vergi Barışı” kapsamında Taahhütte bulunanlara uygulanacak cezalarında kapsama alanı içerisinde olacağı kulislere yansıyan bilgilerde yer almaktadır.

Hükümet bu düzenleme ile yaklaşık 50 milyar TL birikmiş alacağın tahsile edilmesini, Bütçenin rahatlamasını, ekonomik dengelerin rayına konulmasını planlamakta ve hesap etmektedir.

Tasarı Nasıl İşleyecek?

Vatandaşlar ödemediği cezaların ve vergi, prim, elektrik, su, doğalgaz, emlak vergisi, stopaj, harçlar, trafik cezaları gibi tüm alacaklarını af kapsamında yeniden yapılandırmak suretiyle üzerinde atıl duran borç yükünden büyük oranda silkinmiş olacaktır. Ayrıca, Vergi matrah artırımı yapmak suretiyle geriye dönük denetimlerden de kendisini karantinaya almış olacaktır. Bir nevi süresi biten “Vergi Barışı”’nın da süresi de doğal olarak uzatılacaktır.

Yeni yapılandırma içinde bir ihtimal var ki “Naylon Fatura Cezalarına Af” getirilmesi. Muhasebe diliyle, ‘Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge’lerinde barış anlaşması içerisinde yer alması konuşuluyor. Hükümet, Vatandaşla her konuda barışık olmak istediğini her hareketi ile topluma yansıtmaya çalışıyor.

 Hükümet, yaklaşık 300 kalemin yer aldığı “torba kanun taslağı” içerisinde bütün mali küskünlüklere, dargınlıklara son vererek, Devletin Milletini affetmesi gibi  kapsamlı bir tasarı üzerinde yoğunlaşmış durumda.

Hükümet 2001 yılına ve seçimlere, ekonomik yönden kafası rahat gitmek isteyecektir. Cumhuriyet Tarihinin en kapsamlı af kapsamı yakında piyasalarda hareketliliği sağlarken, devlet hazinesini de doldurmaya başlayacaktır.

Vatandaşın Hükümetten Beklentisi

“Bulduk bunarız” denmesin diyor vatandaş. Af çıkacaksa, taksitlendirme ödenebilir düzeyde olsun ki gerçekten bu borç yükü bitsin istiyor. Borcu fazla olanların 18 ayda borçlarını ödeyemeyecek birçok kişinin olduğunu ifade edenler, “Borçların af kapsamında yeniden yapılandırılması ile 1-2 bilemediniz 3-4 taksitini bir şekilde öder. Ama ondan sonraki süreçte tekrara ödeyemez durma gelir ve borçlar yeniden köpük misali kabarmaya başlar. Devlet alacağını tahsil edemez, vatandaş ta borcunu ödeyemez duruma geri döner. Bunun olmaması için ödeme süresini 60 ay gibi bir zaman dilimine yayarlarsa, o zaman vatandaşın ödeyememe bahanesi kalmaz. Yeni öğretmen olmuş bir Bayan eşinin bulunduğu ilden çok uzak yere tayini çıkmış. Eşi işyerini kapatıp Öğretmen eşi ile gitmiş. Öğretmen eşin öğrenim kredisi borcu, ev kirası, yeni evlendikleri için kredili borçları derken öğretmen hanımın eline kalan para 250-300 TL. Eşin kapatmak zorunda kaldığı işyerinden birikmiş prim, vergi, kredi borçları var. Kalan para ile ne yapılabilir?  Bunun gibi durumlar azımsanmayacak kadar çok. Öğrenim kredisinin de yer alacağı yapılandırmayı da düşündüğünüzde ve bu durumdakilerin birikmiş borçları toplandığında ciddi rakamlar ortaya çıkmaktadır. Hükümet taslağı buna göre tanzim edip, ödeme süresini 60 aya yaymalıdır” diyor vatandaş. 

Mustafa BAYGIN

SMMM, Emlak Müşaviri

    mustafabayginyh@hotmail.com

    muhasebenet.net

     Yasal Uyarı

 

-Diğer makaleleri

 

-Para Harekâtı Başlayabilir

-Türkiye'de yabancılara taşınmaz satışları kolaylaştırıldı

-Tapuda online randevu uygulaması başladı

-Gelir İdaresi Başkanlığından uyarı!

-Referandum kimin işine yarıyor?

-Türkiye'de 1 Ekim devrimi

-Tam gün yasası

-Gelir ve Kurumlar vergisi dönemleri

-Rüşvet 'etik'leşti mi ?

-Ev ve işyeri olanlar dikkat !

-Yatırım karları dışarı kaçtı

-Ekonomi İyi İse Bu Neyin Artışı?

-Domuz gribi !

-Sağlık ve Maliye Bakanlığı kendi aralarında problemi çözerek, bir an önce mukteza yayınlamalıdır

-Türkiye kanunen kendi gömleğini giyemez mi?

-Muhasebeci misin derdin var !...

-Hedef Adana ekonomisini batırmak mı?

-Ramazan’a Veda Günleri

-Çağrımız ses getirdi...

-Varlık barışını bırak İsviçre'ye bak !

-Kira bedelini vekiller nasıl tahsil edecek?

 

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.