Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20 ŞUBAT  2011

  Mükellef Rehberi 

  Vergi Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

OCAK 2011 AYLIK PRİM HİZMET BELGESİNİ VERECEK OLANLARA e-EZİYET

   Ocak 2011 cari döneme ait APHB e-sigorta ile gönderilmesi gerekiyor. Buraya kadar her şey normal olarak görünüyor.

Madalyonun öteki tarafında sıkıntı var.

Bugünlerde İnsan Kaynaklarında ve Muhasebe Bürolarında çalışanlar sıkıntılı günler geçiriyorlar.

Kurum yayınladığı duyuru da sigortalı meslek kodlarının giriş ve güncelleme işlemlerinin e-bildirge verilmeden önce tamamlanmasını istiyorlardı.

Bununla ilgili duyuru 29.11.2010 yapılmış, 2010/Kasım ve Aralık aylarına ilişkin aylık prim ve hizmet belgeleri yönünden serbest alan olarak düzenlendiği, Serbest alan olarak yapılan düzenlemeden gerekli verimin elde edilememesi halinde, uygulamanın zorunlu alan haline getirilmesine yönelik çalışmaların yapılacağı, açıklanmış bulunmaktadır.  

Birçok meslek mensubu 5 yada 10 kişi çalışan işyerlerinin işlemlerini yaparken günlük diğer işlemleri de yapmak zorundalar.

Bir muhasebe bürosu 100 yada daha fazla mükellefi var ise bu işlemleri iki ayda nasıl yetiştireceğini düşünemiyorum.

Mali yeni yıl ile ilgili işlemleri de yapmak zorundalar.

Bu günlerde torba yasayı anlamaya çalışırlarken üstüne bu eziyette binince gece yarıların kadar çalışmak zorunda kalıyorlar. 

100 kişi üzerinde orta ve büyük ölçekli işletmelerin İnsan  Kaynakları da bu konuda sıkıntılılar onlarda bu işlem için tüm mesailerini bu işe ayırmış durumdalar.

SGK iş kolu kod eziyetine baktığınızda 4000 yakın meslek ile karşılaşacaksınız.Bu 4000 mesleği tarayıp işletmenize uygun kodları seçeceksiniz. 

Bu seçtiğiniz kodları e-sigorta ile  sisteme gireceksiniz.Bu işlemler bittiğinde Ocak 2011 ait APHB kuruma e-bildirge ile göndermiş olacaksınız. 

5502 ve 5510 sayılı Kanunlarda bununla ilgili bir yaptırım olmamasına rağmen SGK zorunlu bir yaptırım ile karşı karşıya kalıyorsunuz. 

Siz bu işlemleri yapmadığınız takdirde Ocak 2011 ait APHB e-bildirge ile Kuruma gönderemeyeceksiniz.Hem İPC Hem de bu konuda teşvikleriniz ortadan kalkacaktır. 

Türkiye Cumhuriyeti bir Hukuk Devletidir.Kanunlar ile işlemler yapılır.Kurumlar kanunların üstünde olamaz.Ancak Kabileler de günlük emirler ile işlemler yapılır.

Kurum bu uygulaması ile hukuksuz bir uygulama başlatarak Cari aya ait primlerin ipotek altına almasını da manidar buluyorum. 

Meslek odası da boş durmayarak bu konuda erteleme çalışması başlatacağını da düşünüyorum. 

Umarım Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız  Sn. Prof. Dr. Ömer Dinçer bu duruma el koyar mağduriyetin önüne geçer.(Sayın Bakanım akademik kariyeri olan bir Hocamızdır.Bu konuda duyarlı olacağına inanıyorum.) 

Bu konuda Basın da çıkan iki yazı ile makaleme son veriyorum. 

 **** 

 İŞKUR’dan işverenlere tehdit[Ali Tezel 22.12.2010-HaberTürk]

İŞKUR, yasal bir zorunluluk olmadığı halde, SGK e-bildirge sisteminden çalışanların mesleklerini içeren bilgileri içeren kodların işverenlerce bir an önce doldurulması isteyip, bunu yapmazsanız, bunu yasa çıkartıp zorla yaptırırız tehdidinde bulunmuş. Gerek, istem gerekse sonundaki tehdit devletin ciddiyeti ile bağdaşacak gibi değil. Bakın ne demişler. 

“Bilindiği üzere, 01/08/2009 tarihinden sonra işten çıkış veya işe giriş bildirimi olmayan sigortalıların "meslek adı ve kodunun" tespit edilebilmesi amacıyla e-Bildirge sistemine "İş-Kur Meslek Kod Giriş/Güncelleme" alanı eklenmiştir.
Bu itibarla, işverenlerimizin çalıştırmış oldukları sigortalılara ilişkin meslek kodlarını e-bildirge ana menüde mevcut "İş-Kur Meslek Kod Giriş/Güncelleme" ekranları vasıtasıyla her bir sigortalı için bir kereye mahsus olmak üzere, sisteme kaydetmeleri gerekmektedir.
Söz konusu kayıt işlemlerinin yapılması, 2010/Kasım ve Aralık aylarına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılar için serbest alan düzenlenmiştir.
Serbest alan olarak yapılan düzenlemeden gerekli verimin elde edilememesi halinde, uygulamanın zorunlu alan haline getirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.
İşverenlerimize önemle duyurulur. “ 

****

Genel müdürleri asgari ücretten sigortalama bitiyor[Resul Kurt 17.02.2011-Star]

İşverenler sigortalıların ay içinde çalışma sürelerini, ücretlerini, işe giriş ve çıkış tarihlerini aylık prim ve hizmet belgesi ile e-bildirge üzerinden bildirmektedir.

Ülkemizde yaygın şekilde genel müdürlerin bile asgari ücretle sigortalı bildirildiği görülmektedir. İşte bunun önüne geçebilmek için sigortalıların mesleklerinin de sisteme kaydedilmesi projesi geliştirildi.

SGK Başkanlığı,  29/11/2010 tarihinde e-Bildirge sistemi üzerinden yapılan duyuruda;

- Sigortalılara ilişkin meslek kodlarını, e-Bildirge ana menüde mevcut “İş-Kur Meslek Kod Giriş/Güncelleme” ekranları vasıtasıyla her bir sigortalı için bir kereye mahsus olmak üzere sisteme kaydetmeleri gerektiği,

- Söz konusu işlemlerin yapılmasının, 2010/Kasım ve Aralık aylarına ilişkin aylık prim ve hizmet belgeleri yönünden serbest alan olarak düzenlendiği,

- Serbest alan olarak yapılan düzenlemeden gerekli verimin elde edilememesi halinde, uygulamanın zorunlu alan haline getirilmesine yönelik çalışmaların yapılacağı, açıklanmıştı.

SGK, özellikle asgari işçilik incelemelerinde ve torba kanunda düzenlenen ilave istihdam teşviklerinde sigortalı bazında meslek kodlarını kullanabileceği gibi, bu bilgiler istihdam politikalarının tespitinde de kullanılabilecek.

İlave istihdam teşviki, mesleki yeterlik belgesi sahipleri için kırksekiz ay süreyle, mesleki ve teknik eğitim veren orta öğretim ile meslek yüksek okulu veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler için otuzaltı ay süreyle uygulanacak.

Daha önce de gazetelerde genel müdürlerin bile asgari ücretten sigortalı olduğu yer almıştı. Dolayısıyla herkesin ne iş yaptığı sisteme girildiğinde asgari ücretten genel müdür çalıştırmak bitecek.

SGK yaptığı duyuruda, İş-Kur Meslek Kod bilgilerinin, 2011/Ocak ayına ait aylık prim ve hizmet belgesinden başlamak üzere söz konusu alan zorunlu alan haline getirileceği duyuruldu. Buna göre, 2011/Ocak ayı aylık prim ve hizmet belgelerinin e-bildirgede onaylanabilmesi için, sigortalı bazında meslek kodlarına ilişkin giriş ve güncelleme işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Ancak, bu kadar kısa bir sürede bu işlemlerin bitirilmesi zor görünüyor. Bu kadar önemli bir konuyu kısa bir zaman sürecinde sığdırmak yerine, en azından 5-6 aylık bir süre tanınması gerekiyor.

Çünkü, 2000-3000 işçi çalıştıran kurumların bu kadar kısa zamanda güncelleme yapmaları mümkün olmayacak. Sanırım SGK herkesi 5-10 işçi çalıştıran işletmeler olarak düşünüyor. Bir kişinin İş-Kur meslek kod girişi için en azından

3-5 dakika zaman ayrıldığında ne kadar süre gerektiği görülebilecektir.

Ayrıca, bir çok işyerinin SGK bildirimleri mali müşavirler tarafından yapılıyor. Bir mali müşavirlik bürosunda ise 100-200 işyerinin defterleri ve bildirimleri yapılıyor. Bu kadar kısa

bir sürede bu bildirimleri yapmak mümkün müdür? Eğer e-bildirgeleri de onaylamazlarsa gereksiz yere hem beş puanlık indirimden mahrum kalacaklar hem de para cezasına uğrayacaklar. Bizden uyarması.

****

Hazırlayan:

Vedat İLKİ

Ücretlendirme, İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

20.02.2011

Diğer makaleleri

-Bir sanatçının vefatından sonra sosyal güvelik anlamında hak sahiplerine neler verilir?

-Torba Yasada silikozislilerin kazanımı

-Hizmet Akdi ile Çalışanlarda Meslek Hastalığı

-İlk defa işe başladığım gün iş kazasına uğradım

-İşletme Belgesi

-4-a’lıarın kısmi yaşlılık aylığı incelenmesi

-Kadın işçilerin gece vardiyasında çalışma esasları

-2011 Yılında SGDP priminin değerlendirilmesi

-Çalışma Hayatında Yeni Bir Hizmet Sektörü

-4/(C) Geçici Personel’de Son Durum

-2011 Yılı SGK İdari Para Cezaları

-2011 Yılı ile ilgili katsayılar değişti

-2011 Yılında SGK Primlerinde Yapılan Değişiklikler

-Çalışma hayatında ibraname

-Yurtdışı borçlanmada zorunlu göç

-Sigortalıların kendilerini bildirmesi

-2011 Yılı Ücretlilerin  Hesap Pusulasında Kullanılacak Bordro’ya Esas Parametreler

-SSK ve Bağ-kur usulüne uygun tahsise hazırlamaya başvurmada emekli maaşı bağlanma süreleri...

-İşyerlerinde İşin Durdurulmasına veya İşyerlerinin Kapatılmasına Dair Yönetmelikte Son Durum

-Günsüz işe girişlerde hizmet kazanımı

-Kayıtdışı çalıştırılanların tespitinde sigortalılık süresi

-Yurtdışı borçlanmada zorunlu göç

-Sigortalıların kendilerini bildirmesi

 
   
Yasal Uyarı
 
   

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.