Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   12 OCAK 2011

  Mükellef Rehberi 

  Vergi Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Sigortalı Olarak Bunları Biliyor musunuz?
 

1-Eski adıyla Bağ-Kur yeni tanımlaması ile 4-1(b)’li sigortalılar;

-Geçici iş göremezlik ödeneği,

-Emzirme ödeneği verilebilmesi,

-Sürekli iş göremezlik geliri,

 

-Malûllük ve yaşlılık aylığı ile sigortalının ölümü hâlinde hak sahiplerine gelir ve aylık bağlanabilmesi için,

4-1(b)’li sigortalının genel sağlık sigortası primi dâhil prim ve prime ilişkin her türlü borcunun ödenmiş olması zorunludur. 

2-Kanuni vekilleri(vasi) yada vekaletname ile iş yapanların tahsis başvurularının değerlendirilmesi işlemi: www.muhasebenet.net

Medeni Kanunundaki belirtilen ehliyetlerden yoksun olanlara mahkemelerce vasi atanır.Bu vasiler yada kanuni temsilciler  sigortalı ve hak sahibinin adına Kanunun öngördüğü her türlü gelir, aylık, ödeme ve ödeneklerin alınması için kurumun ilgili ünitelerine yazılı istekte bulunmaları şarttır.Kanuni vekiller bu işlemleri yaparken Kurum tarafından verilecek ödenekler ile bağlanacak gelirler veya aylıklar için başvurma yetkisi bulunduğunu açıkça belirten ve noterlikçe onaylanmış vekaletnamenin de kurum ünitelerine  ibraz edilmesi gerekir. 

3-Yabancı uyrukluların başvurularında istenecek belgeler:

Yabancı uyruklu sigortalılarla, bunların hak sahipleri için nüfus cüzdanının fotokopisi yerine, bunların hüviyetlerini gösteren ve 24/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre yetkili makamlar tarafından düzenlenerek verilen yabancılara ait ikamet tezkeresi, kuruma ibraz edilir. Hak sahibi yabancılar, hak sahibi olduklarını Kurumca istenecek belgelerle ispatlar.

4- Aylık ve gelir hakkı olanların avans isteme hakkı nedir?

Aylık ve gelir için başvuran  sigortalı ve hak sahipleri ,aylık ve gelirleri 90 gün içinde bağlanmaması durumunda sigortalı ve hak sahipleri kuruma yazılı müracaat ederek hak edecekleri hak edişlerinden mahsup edilmek üzere avans alabilirler.Avans miktarı her üç ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin üç katını, gelirlerde ise net asgari ücretin iki katını geçmemek üzere Kurumca belirlenir. www.muhasebenet.net

Avansın bağlanacak gelir ve aylık birikmiş tutarından fazla olan bölümü, müteakip gelir ve aylıklarından 1/4 oranında kesilerek mahsup edilir.

5-Kurumca belge isteme standardı nedir?

Kurumdan aylık ve gelir almaya hak kazananlar için başvurular esnasında hangi belgelerin istenmesine ilgili kuralları kurum kararlaştırılır.Bu belgeler Kuruma veya diğer ilgili kişi ve kuruluşlara verilmesi gereken belgelerin hazırlanmasına, değiştirilmesine, bir belgede yer alan bilgilerin birden fazla belge olarak ya da farklı belgelerin birleştirilerek bir belge olarak düzenlenmesine Kurum yetkilidir.

6-Kuruma yanlış bilgi verilmesi durumunda yapılacak işlemler:

Kanunda belirtilen ödeneklerin verilmesi,gelir ve aylıkların bağlanması,ödenmesi ve yoklanması devam ederken ,Kuruma verilen belge ve kayıtların Kurumca yapılan inceleme veya soruşturma sonucunda gerçeğe aykırı olduğu tespit edildiği takdirde, bu belgelere dayanılarak işlem yapılmaz, yapılmış işlemler varsa geri alınır.

Belgelerdeki bildirimlerin gerçeğe aykırılığının tespiti ile bu belgelerle taahhüt edilen durum değişikliklerinin en geç bir ay içinde Kuruma bildirilmemesi durumlarında oluşan Kurum zararının, kanunî faiziyle ödenmesinden ilgililer sorumludurlar. Gerçeğe aykırı bildirimin suç oluşturması hâlinde, bunlar hakkında ayrıca cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur.

 7-Farklı doğum tarihlerinde kurumca yapılan işlemler:        

-Sigortalılar ile hak sahiplerinin;

         a) Nüfus cüzdanlarındaki doğum tarihleri ile nüfus kayıtlarındaki doğum tarihleri arasında fark varsa nüfus kayıtlarındaki tarih,

         b) Birden fazla nüfus kaydı bulunanların, bu kayıtları arasında fark varsa nüfus kayıtlarındaki eski tarihli kayıt,

         c) Birden fazla nüfus kaydı bulunanlardan, kayıtlarının birisinin idare veya kaza mercilerinden verilmiş bir kararla yapılmış veya düzeltilmiş olması durumunda kararların kesinleşmiş olması şartıyla nüfus kayıtlarına geçirilmemiş olsa bile bu kayıt,esas alınır.

-Kısa Vadeli ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarında Gelir Bağlanacak İse,

         a) İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından gelir tahsisi ile vazife veya harp malûllüğü aylığı bağlanmasında peşin sermaye değerinin hesabında, iş kazasının olduğu veya meslek hastalığının ilk defa hekim veya sağlık kurulu raporuyla tespit edildiği, www.muhasebenet.net

         b) Malûllük, vazife veya harp malûllüğü, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilişkin aylık tahsisleri ile peşin sermaye değerinin hesabında yaş ile ilgili hükümlerin uygulanmasında, Kanunla yürürlükten kaldırılmış kanunlara veya 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesine tabi sandıklara göre sigortalının ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına tabi olduğu,tarihten sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz.

-Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilişkin yaş ile ilgili hükümlerin uygulanmasında;

         a) Kanunla yürürlükten kaldırılmış kanunlara veya 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesine göre sigortalının ilk defa malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olduğu tarihte, sigortalıların ve hak sahibi çocuklarının nüfus kütüğünde kayıtlı bulunan doğum tarihleri, www.muhasebenet.net

         b) Sigortalının ilk defa Kanuna tabi olduğu tarihten sonra doğan çocuklarının, nüfus kütüğüne ilk olarak yazılan doğum tarihleri,esas alınır.

-Nüfus kütüğünde ilk defa kayıtlı olan doğum tarihinin;

         a) Nüfus kütüğünün yenilenmesi sırasında, yeni kütük kayıtlarına,

         b) Nüfus kütüklerinin naklinde, yeni nüfus idaresi kayıtlarına,

         c) Türk vatandaşlığına geçenlerin Türkiye’deki nüfus idaresi kayıtlarına,

            hatalı işlenmiş olması nedeniyle yapılan düzeltmelerin, sigortalıların iradesi dışında nüfus idaresince yapılan maddi hataların giderilmesi amacını taşıması nedeniyle, bu hususların belgelenmesi veya mahkeme kararında belirtilmiş olması hâlinde söz konusu kayıt düzeltmelerinde, düzeltilen yeni kayıt esas alınır. 

Hazırlayan: 

Vedat İLKİ 

Ücretlendirme,İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı 

Kaynak

12.05.2010 Tarihli SİY.

12.01.2011

Diğer makaleleri

-SGK hizmet standartları tablosu

-Sosyal Güvenlikte 96 TL'nin.önemi

-Kademeli emeklilikte 18 yaş sorunsalına bakış

-2011 Yılı SGK İdari Para Cezaları

-2011 Yılında SGK Primlerinde Yapılan Değişiklikler

-Çalışma hayatında ibraname

-2011 Yılı asgari ücreti, 2011 Yılı asgari ücretten net ele geçen 2011 yılı asgari ücretin işverene maliyeti

-2011 Yılı Ücretlilerin  Hesap Pusulasında Kullanılacak Bordro’ya Esas Parametreler

-SSK ve Bağ-kur usulüne uygun tahsise hazırlamaya başvurmada emekli maaşı bağlanma süreleri...

-İşyerlerinde İşin Durdurulmasına veya İşyerlerinin Kapatılmasına Dair Yönetmelikte Son Durum

-Günsüz işe girişlerde hizmet kazanımı

-Kayıtdışı çalıştırılanların tespitinde sigortalılık süresi

-Yurtdışı borçlanmada zorunlu göç

-Sigortalıların kendilerini bildirmesi

 
   
Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.